Functie van ei

Om te besluiten waar je een ei mee kan vervangen, kijken we eerst naar de functie van een ei in een recept. De proteïne in eieren zorgen voor binding en zorgt voor rijzing. Echter, het eiwit en eigeel hebben ook nog een aparte werking. Zo zet eiwit uit tijdens het bakken of zorgt voor extra volume en stevigheid wanneer opgeklopt. De vetten in het eigeel zorgen voor smeuïgheid en controleren het vochtgehalte in het recept.

Ei vervangen

Al met al doet een ei behoorlijk wat met de receptuur. Wij hebben een lijst gemaakt met ingrediënten die één ei en al zijn functies kunnen vervangen. Let op: de toevoeging van bakpoeder zorgt voor extra rijzing van je beslag.

1. 50 gram gepureerde banaan + 1 theelepel bakpoeder + azijn (zoete recepten)
2. 50 gram appelmoes + 1 theelepel bakpoeder + 1 tl azijn (zoete recepten)
3. 1 eetlepel gemalen chiazaad + 3 eetlepels heet water
4. 1 eetlepel lijnzaad + 3 eetlepels heet water

Andere eivervangers

Er bestaan daarnaast ook kant-en-klare eivervangers. Deze zijn te koop bij alle grote supermarkten. Een ander leuk alternatief voor eiwit is aquafaba (kikkererwtenvocht). Dit kun je net als eiwit stijf kloppen en gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld meringue. Voor bijvoorbeeld een vegan citroen-meringuetaart zoals hieronder.