Volgens onderzoeker Michael J. Kuhar, professor in neuro-farmacologie aan de Emory Universiteiti in Atalanta, is dat laatste het geval. Neuro-farmacologie is een studie die zich bezighoudt met de invloed van drugs op het zenuwstelsel en cafeïne wordt binnen deze studie als drugs gezien.

Lees ook: Wat is koffie? >

Kuhar geeft dan ook aan dat cafeïne ervoor kan zorgen dat je je opgewonden, scherp en minder depressief voelt. Het kan ook je motorische vaardigheden en leervermogen verbeteren. Zo klinkt cafeïne als een hele fijne “drug” zonder nare bijwerking.

Maar het missen van je kopje koffie veroorzaakt juist de negatieve gevolgen voor je lichaam. Het missen van je bakkie zorgt er namelijk voor dat je down wordt, duizelig, onhandig en geïrriteerd. Bovendien krijgen sommigen ook last van erge hoofdpijn en een lagere bloeddruk. Heel soms kan het zelf leiden tot misselijkheid, overgeven en spierpijn.

Ontwenningsverschijnselen

Ondanks dat cafeïne niet wordt gezien als een drug die misbruik kan opleveren, zijn er studies die aantonen dat je verslaafd kan raken aan cafeïne. In gesprek met Health.com zegt professor Kuhar dan ook dat je last van ontwenningsverschijnselen krijgt als je plotseling geen koffie meer drinkt. Het verschilt per persoon wanneer deze ontwenningsverschijnselen verdwijnen. Tenslotte raadt Kuhar aan om geleidelijk minder te drinken als je echt wilt stoppen met koffie. Zo wordt de kans op ontwenningsverschijnselen namelijk kleiner.