1. Café A Brasileira

“In Portugal noemen ze het ontbijt een kleine lunch en niets is minder waar. Je krijgt een ontbijttafel vol met zoetigheden geserveerd, waaronder een pastel de nata, een luchtig puddingbroodje, een pavlova, "het brood van de goden" en meer lekkers. Het is één van de drukste cafés in Lissabon en het bestaat al sinds 1905. Vergeet vooral niet naast alle zoete snacks een espresso te bestellen.”

Een zoet ontbijt in Lissabon

2. Bonjardim

“Hier kan je de beste geroosterde kip in Lissabon eten. Ze gebruiken alleen ‘happy chickens’ en de kip wordt boven houtskool geroosterd. De kip is zo lekker mals dat het bijna uit elkaar valt. Je proeft een gebarbecuede smaak en vanbuiten is het lekker knapperig.”

Kip boven houtskool geroosterd

3. Casa do Alentejo

“In een soort geheime tuin kan je een typisch Portugees geroosterde chorizo op eten. De chorizo krijg je aan tafel op een klein rooster met vuur en kan je dan zelf grillen. Door het vele vet in het vlees heeft de chorizo extra veel smaak.”

Worst boven vuur roosteren

4. Ginjinha Sem Rival

Hier kan je een glaasje van de bekende kersenlikeur drinken. Het is de bedoeling dat je dit langzaam sipt. Het heeft een zoete smaak en is een soort vloeibaar gebakje in een glas.”

Kersenlikeur

5. Ramiro

“Dit is hét seafood restaurant van Lissabon. Je eet hier de lekkerste zeevruchten, vis, heel veel garnalen en je krijgt er altijd een klein bordje vleeswaren bij. Je kan hier een hele tafel vol bestellen met grote zoete garnalen, krab, langoustine en nog veel meer.”

Tafel vol met zeevruchten

6. Último Porto

“Verstopt tussen de zeecontainers vind je Ultimo Porto. Vis grillen op houtskool was in Lissabon vroeger de normaalste zaak van de wereld, maar door de kookplaat is dat langzaam verdwenen. Bij Ultimo Porto grillen ze nog wel boven houtskool. Je eet hier sardientjes, rode mul, schelpen, kabeljauw, zeebaars en daarnaast krijg je altijd wat bordjes met vleeswaren en olijven.”

Tafel met zeevruchten en vlees

7. Verride Palácio de Santa Catarina

“Dit is een prachtig hotel in een 18e eeuw gerestaureerd kasteel. De kamers zijn nogal prijzig, maar hier op het dakterras heb je het mooiste uitzicht over Lissabon. Als je een cocktail bestelt dan ervaar je een beetje van de luxe van dit prachtige paleis.”

Genieten van het uitzicht in Lissabon

8. Ponto Final

“Met de speedboot vaar je van de rechter- naar de linkerkant van de oever van de rivier de Taag. Daar vind je Ponto Final, waar je een tafel vol met onder andere gefrituurde visjes, kabeljauw, garnalen en oesters kan bestellen. Het is een erg populair restaurant dus ver van tevoren reserveren is zeker aan te raden.”

Dineren aan het water

9. Manteigaria

“Pastel de Nata is hét gebakje waar je aan denkt als je denkt aan Portugal. Het is een soort bladerdeeg dat heel vaak is uitgerold, weer opgerold en vervolgens in de vormpjes wordt gedrukt. De vormpjes met deeg worden gevuld met de roomvulling en dat wordt afgebakken. Als laatste kan je kiezen voor poedersuiker of kaneel als topping.”

pastel de nata in Lissabon

10. Conserveira de Lisboa

“Iets wat heel leuk is om als souvenir mee naar huis te nemen is ingeblikte vis. De vis in Lissabon is, door het koude water en de stroming, heel sterk en vet. De vis zit in mooi ontworpen blikjes en je hebt keuze uit heel veel soorten vis, zoals sardientjes en makreel.”

Ingeblikte vis kopen in Lissabon

11. Nannarella

“Je kan niet in Lissabon zijn zonder langs te gaan bij de bekende ijssalon Nannerella. Schep voor schep veroveren zij langzaam Lissabon. En terecht! Het is superlekker ijs. Extra leuk: voor vier personen bestel je supergoed ijs voor zo ongeveer een tientje."

beste ijs in Lissabon

12. Confeitaria Nacional

“Dit is de oudste en beroemdste patisserie van de stad. Al 180 jaar kan je hier terecht voor de beste zoetigheden. Vroeger was dit zelfs de bakkerij van de koning. Ze hebben een hele winkel vol lekkernijen. Maar de twee klassiekers bollas del arroz (rijstbolletjes) en bollas de berlín (Berlinerbol) wil je zeker proberen.”

Bakkerij Lissabon

13. Alcoa

“Alcoa heeft voor haar gebakjes meerdere prijzen gewonnen en zelfs de Paus kwam hier graag langs. Er zijn twee klassiekers: het gebakje met pompoen, hazelnoot en amandel én de cannoli van Portugal. Heel lekker knapperig van buiten en door het eigeel heel rijk van smaak vanbinnen.”

winnende bakkerij lissabon

Ben jij je route al aan het uitstippelen? Er valt nog veel meer te ontdekken in Lissabon. Deze en meer tips vind je hier: Lissabon 🇵🇹 - Dish is Europe! - Google Maps

Meer reistips? Kijk elke zaterdag om 20.30 naar Dish is Europe op 24Kitchen.