Het geheime ingrediënt voor de lekkerste nasi is trassi. Veel mensen zijn nog niet zo bekend met dit geliefde Indonesische ingrediënt. Het is bij veel gerechten uit deze keuken hét geheime wapen. Maar wat is het precies?

Trassi

Trassi is een mengsel van kleine, gemalen garnalen dat in de zon is gefermenteerd. Het is meestal te koop in blokjes, poeder of als pasta. Deze smaakmaker is een veelvoorkomend ingrediënt uit Zuidoost-Aziatische en de Zuid-Chinese keuken. Trassi is niet te missen in een gerecht door de kenmerkende geur. Het sterk ruikende goedje blijft nogal hangen wanneer je ermee aan de slag gaat. 

trassi

Gefermenteerde garnalenpasta

Trassi is gefermenteerde garnalenpasta. Hierdoor heeft het mengsel ook de kenmerkende en toch wel sterke geur. Alhoewel je hierdoor misschien zal afknappen, raden we je aan om het toch een kans te geven. Juist door dit kenmerk zullen gerechten waaraan je een vleugje van het ingrediënt toevoegt een vollere en diepere smaak krijgen.

Geen nasi zonder trassi 

Trassi koop je in Nederland veelal bij de toko. De meeste trassi die je in Nederland koopt is al geroosterd. Hierdoor ruikt het net iets minder sterk. Het gaat in kleine hoeveelheden door je nasi. Vaak is dat niet meer dan een half theelepeltje voor een hele pan. Benieuwd naar hoe het smaakt? Ga aan de slag met ons favoriete recept voor nasi.

Bekijk hier het recept