Wie naar de Noord Egeïsche eilanden van Lesbos, Limnos en Chios komt, kan kennis maken met het authentiek Griekenland. Deze eilanden hebben zo veel te bieden, zelfs voor de meest veeleisende toerist. Mooi natuurlijke omgeving, bijzondere traditionele architectuur, authentieke dorpen, belangrijke bezienswaardigheden, langgerekte stranden, kleine baaien en inhammen, fotogenieke locaties en vergezichten, gastvrije inwoners die hartelijk met elkaar en met hun bezoekers omgaan. Alle ingrediënten dat een perfecte vakantie garanderen.

Maar een complete belevenis krijgt de gast, als hij van de overheerlijke producten van de eilanden gaat proeven. Neem Ouzo bijvoorbeeld, dat bijzondere drankje dat met het eiland Lesbos wordt geassocieerd. Dat heldere drankje wanneer het als puur wordt geserveerd en iets melkachtig wordt als het met water is aangelengd. Ouzo op tafel samen met tal van bordjes vol met al het lekkers dat de bodem van de eilanden kan aanbieden. Drinken en proeven met het gezelschap. Zoals de Grieken, samen delen en genieten.

Of de bezoeker nou op Limnos, op Lesbos, of op Chios zit en waar dan ook, de lekkere ouzo op tafel is onmisbaar. Wat varieert, zijn de heerlijke smaken van de lokale lekkernijen, die afhankelijk van de vruchtbare bodem van ieder eiland, het seizoen en de visvangst, bijzonder smakelijke ervaringen verzorgen. Ieder seizoen van het jaar, het hele jaar door, in de tavernes of de 'kafeneia', tussen de gastvrije Grieken met hun vriendelijke toenadering, voelt iemand zich meteen thuis.

En wie op Chios komt, beseft meteen hoe buitengewoon ook dat eiland is. Geladen met historie produceert dit aparte eiland een zeer bijzonder product dat nergens anders in de wereld kan groeien, de mastiek. Mastiek is de hars die afkomstig is van de mastiekboom en wordt op verschillende manieren wordt verwerkt, van kauwgum tot likeur, maar wordt ook bij de confiserie en de cosmetica toegepast. De glanzige tranen van de mastiekboom, zijn sinds oudsher het belangrijkst exportproduct van het eiland. Mastiek werd eeuwenlang gebruikt door traditionele genezers en heeft opnieuw bekendheid verworven vanwege de antibacteriële eigenschappen en het grote gehalte aan antioxidanten.