Scandinavië

Om te beginnen is het handig om te bepalen welke landen bij Scandinavië horen. Daar is namelijk wat onduidelijkheid over. Wij nemen uiteraard de culinaire traditie als gemeenschappelijke deler en we zien dat Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland veel overeenkomsten hebben in de keuken.

Vis

De kustlijnen van de Scandinavische landen zijn enorm lang: opgeteld meer dan 40.000 km. Het is niet zo gek dus, dat er heel veel vis wordt gegeten in alle Scandinavische landen. Een van de bekendste klassiekers is dan ook Gravlax of Gravad Lax. Dit betekent zoiets als begraven zalm en komt voort uit de oorspronkelijke bereidingswijze ervan. Vroeger werd de zalm namelijk gezouten en in het zand begraven, zodat hij langer bewaard kon worden. Tegenwoordig begraven we de zalm niet meer in de grond, maar bereiden we hem anders.

Vlees

Naast veel vis eten de Scandinaviërs natuurlijk ook vlees op zijn tijd. En niet zomaar vlees. Op het menu staat onder andere veel wild, zoals eland en rendier. In Zweden rollen ze hier graag balletjes van, terwijl ze in Finland de voorkeur geven aan stoofgerechten. Een leuk wist-je-datje voor incidentele snackbargangers: oorspronkelijk was de Nederlandse frikandel een gehaktbal, net zoals de Deense frikadeller dat nu nog is.

Maar ook

De Scandinavische grond en het klimaat lenen zich vooral goed voor knol- en wortelgroenten en omdat de keuken in harmonie is met de eigen natuur worden deze veel gegeten. Rode bieten en aardappels worden bijvoorbeeld met het ook veel voorkomende verse dille gecombineerd. Vaak doen ze er dan ook nog een zuivelproduct bij, zoals zure room.

Tot slot speelt ook brood een grote rol in de Scandinavische keuken. De Noren, Zweden, Denen en Finnen serveren bijvoorbeeld graag van alles op een plak roggebrood. Maar ook het alom bekende Knäckebröd wordt er natuurlijk veel gegeten. Køøk ze!