1. Kies een juist formaat schaaltje voor de pudding. Het meest geschikt zijn lage en brede schaaltjes, niet voor niets zie je die vaak in restaurants. Zo zorg je er namelijk voor dat het oppervlak niet te diep is. Daardoor karamelliseert tijdens het branden de bovenlaag mooi, terwijl de rest van de pudding lauwwarm raakt. 

2. Gebruik voor de pudding uitsluitend eidooiers. Pudding moet romig en zacht zijn, door toevoeging van eiwit wordt de pudding veel te stevig.

3.  Voor een mooie karamellaag kun je het beste rietsuiker gebruiken. Dat verandert sneller dan kristalsuiker in een karamellaag. Een andere manier waarmee je zowel een mooie kleur als karamellaag bewerkstelligt is gebruik van half-om-half suiker. Dat wil zeggen 50% kristalsuiker en 50% bruine suiker. 

4. Sommige recepten schrijven voor crème brûlée klaar te maken onder de grill. Hoewel dat op zich werkt, smaakt je crème brûlée het lekkerst als je 'm verwarmt met een brander. En die zijn helemaal niet zo duur als je wellicht zou verwachten. Je hebt al branders voor minder dan een tientje.

5. Brand niet te lang op één plek. Het is de bedoeling dat de suiker egaal karamelliseert. Dat doe je door met een brander kleine rondjes boven de suiker te maken.

Probeer dit recept van Hidde de Brabander eens uit! >