Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

Hoofdnavigatie

  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
  • Video

Mijn account

  • Ik heb een account
    Inloggen
  • Maak een account aan om recepten te bewaren
    Inschrijven

10 dingen die je nog niet wist over asperges

Kooktips
10 dingen die je nog niet wist over asperges

Het is lente, de aspergetijd is aangebroken. Witte asperges hebben lovende bijnamen, zoals het witte goud en de Koningin der Groente en worden vaak aangeduid als nationale trots. De sappige stengels horen bij ons culinair erfgoed en daarom is een beetje extra kennis zeker geen overbodige luxe. Met deze feitjes maak je vast indruk tijdens een voorjaarsdiner.

Krachtig
De wetenschappelijke naam voor de groente is asparagus officinalis, wat ‘asperge uit de medicijnkamer van het klooster’ betekent: van oudsher wordt de plant als geneeskrachtig beschouwd.

Bloedreinigend
Asperges bezitten het aminozuur asparagine. Hierdoor werken ze vochtafdrijvend en bloedreinigend. Ook ijzer is vol vertegenwoordigd in de asperge!

Lees meer over de gezondheidsvoordelen van asperges

Kwaliteit
De klasse en de kwaliteit van de asperge wordt voornamelijk bepaald door de dikte van de asperge. Ze worden als klasse AA beoordeeld indien ze tussen de 20 en 28 millimeter zijn. De asperge moet hiernaast gaaf en recht zijn en mag geen bruine plekken hebben.

Bekijk hier hoe je witte asperges het beste schilt

Reus
De langste asperge ooit gemeten was 3,11 meter (!) lang.

Groeispurt
Asperges kunnen bij warm weer met gemak 10 centimeter per dag groeien.

Paars, groen of wit
Misschien wist je al dat asperges onder de grond groeien? De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren. De stengels zijn witte asperges. Ze worden als ze nog onder de grond zijn gestoken. Als de stengels boven de grond groeien, verkleuren ze onder invloed van de zon naar groene of paarse asperges.

Piepen
Je kunt testen of asperges vers zijn. Dit doe je door ze langs elkaar te wrijven, als ze een piepend geluid maken weet je dat je goed zit.

Piramide
De asperge is al 5000 jaar bekend als groente. Er zijn sporen van aspergeconsumptie gevonden in een piramide in Egypte, gebouwd rond 2750 voor Christus. Ook in het Romeinse Rijk werd genoten van deze groente. Via de Arabieren kwam de teelt in West-Europa terecht. In Nederland verbouwen we ‘pas’ een eeuw asperges.

Telers
Nederland heeft ruim 700 aspergetelers. De meeste aspergebedrijven bevinden zich in zuidoost Nederland: Noord-Brabant en Noord- en Midden-Limburg. Hoewel de eerste teelt in de buurt van Bergen op Zoom en de duingebieden plaatsvond, is na de Tweede Wereldoorlog het zwaartepunt verplaatst, vanwege de geschikte grond en goedkope arbeid in Brabant en Limburg.

Geur
Ongeveer de helft van de mensen heeft last van een aparte urinegeur die vrijkomt na het eten van asperges, een soort zwavelachtige geur. De sterke geur komt door de manier waarop je lichaam het stofje asparagusinezuur verteert, dit zuur wordt omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Overigens kan niet iedereen deze geur waarnemen. Om het te kunnen ruiken is er een receptor in de neus nodig waarvan de aanwezigheid erfelijk bepaald is.

  • Bekijk hier alle recepten met asperges
  • Lees hier meer over de opening van het aspergeseizoen

Gerelateerde items

  • Een paar dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over kauwgom

    De basis van koken
    Kauwgom
  • Tien dingen die je nog niet wist over 24Kitchen Live on Stage

    Nieuws
    Tien dingen die je nog niet wist over 24Kitchen Live on Stage
  1. Oma's delen 'geheime' tips voor stoofvlees
  2. Met deze simpele methode maak je de allerlekkerste tosti
  3. Dit is wat iedere theeliefhebber moet weten over thee
  4. Chef Julius Jaspers verklapt zijn tip voor de perfecte biefstuk
  5. BBQ-salade? 5 x verrassende varianten op de klassieke coleslaw
  6. 5x barbecue variaties met aubergine
  7. 5x variaties op klassieke mayonaise
  8. Kip op de BBQ? Maak eens één van deze heerlijke variaties!
  9. 5x kabeljauw op de barbecue
  10. Dit kruidenmengsel wordt steeds populairder
  11. Broccoli koken
  12. Meestgemaakte fouten bij het bereiden van mosselen (+ handige tips van chef Oren)
  13. BBQ-expert deelt 8 handige tips (die je waarschijnlijk nog niet kent)
  14. Zo hoort yoghurt écht te smaken
  15. Zo eet je wél lekker op een festivalcamping
  16. BBQ-expert tipt handige gadget voor op de barbecue
  17. Met deze tip word je vlees perfect gaar
  18. Met dit kruidenbedje maak je smaakvolle zalm op de BBQ
  19. Zo maak je met bier een heerlijke marinade voor je BBQ-vlees
  20. Lunchfavoriet: 11 x origineel broodbeleg dat je nog niet kende

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Mis het laatste foodnieuws niet, ontvang gratis handige kooktips en lees interessante foodartikelen

Show/hide
Logo 24Kitchen

Footer navigatie

  • Receptenzoeker
  • Populair
  • TV Gids
  • TV Aanbieders
  • Contact
  • HTML Sitemap
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube

Service links

  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacybeleid