Deze specialiteit gaat in Groningen als Zoetbrood over de toonbank! Een heerlijk luchtig brood dat je zo op tafel zet. Éxtra lekker met wat jam of boter...

Rudolph van Veen

Ingredienten

2
Porties

  • 1 kg patentbloem
  • 18 g zout
  • 50 g roomboter
  • 50 g verse gist (of 40 g droge gist)
  • 150 g basterdsuiker
  • 500 g water

Bereidingswijze

Totale tijd: 4 uur en 30 minuten

Stap 1:
Draai de bloem, zout, boter, gist, basterdsuiker en het water in de keukenmixer tot een soepel en egaal deeg. Laat de mixer net zo lang draaien totdat het deeg een temperatuur heeft van circa 25-26 °C. Laat het deeg onder een vochtige theedoek circa 20-30 minuten rusten.

Stap 2:
Verdeel het deeg in twee gelijke delen en kneed nog even goed door. Laat het deeg nu voor circa 60 minuten rijzen.

Stap 3:
Sla de deegstukken plat. Vorm het deeg tot broden en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Laat nog circa 2 uur rijzen.

Stap 4:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de broden in circa 35 minuten goudbruin en gaar.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph's Bakery: De Bakfiets

Geef je waardering

33
Groninger Zoetbrood
Groninger Zoetbrood (verticaal)