Dit stevige brood vol met krenten en rozijnen wordt vooral gebakken om de jaarlijkse Zuidlaarder paardenmarkt mee te vieren. Gelukkig hoef je daar met dit recept niet steeds op te wachten; je maakt hem nu ook makkelijk zelf thuis met recept van patissier Carel.

Rudolph van Veen

Ingredienten

1
Porties

Vulling

  • 130 g rozijnen
  • 130 g krenten

Deeg

  • 220 g patentbloem
  • 60 g roggebloem
  • 4 g zout
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 10 g gist
  • 160 ml water
  • 2 el tarwezemelen
  • 1 ei

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 10 minuten

Vulling
Week de rozijnen en de krenten het liefst een dag van tevoren in koud water. Heb je minder tijd, wel ze dan circa 10 minuten in heet water.

Deeg

Stap 1:
Meng de bloem, roggebloem, zout, boter, gist en het water. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt in een kom, circa 20 minuten rijzen.

Stap 2:
Kneed de vulling door het deeg. Vorm tot een mooie bol. Strooi de tarwezemelen op een bakplaat met bakpapier. Leg de deegbol erop. Snijd deze rondom in met een mesje. Druk iets plat en bestrijk met een beetje losgeklopt ei. Laat het deeg onder een vochtige theedoek nog circa 30 minuten rijzen.

Stap 3:
Verwarm de oven voor op 180 °C en bak de Zuidlaarderbol in circa 40 minuten gaar.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph's Bakery: De Bakfiets 

Geef je waardering

33
Zuidlaarderbol
Zuidlaarderbol (verticaal)