Zoethouttaart

7
Gemiddeld
Zoethouttaart

Bereidingswijze

3 uur kooktijd
6 uur totale tijd

Venkel-appelinterieur
Week de gelatine in koud water. Vet de kleine ring in met olie en bestuif met poedersuiker. Schil en snijd de appel in blokjes. Halveer de venkel, verwijder de kern en snijd de venkel fijn. Verhit een klontje boter en fruit de appel, venkel en de suiker circa 4 minuten. Rasp de schil van de limoen boven de pan. Blus het geheel af met de appelsap en kook in circa 10 minuten gaar. Pureer de massa met de staafmixer. Wrijf de puree door een fijne zeef. Meet 200 ml puree af en meng daar de geweekte gelatine door. Vet de taartring in en bestuif met poedersuiker. Giet de puree in de taartring en vries circa 2 uur in.

Appelcake

Verwarm de oven voor op 160 ºC. Vet de taartpan in en bekleed met bakpapier. Roer de boter met de poedersuiker luchtig. Voeg de eieren één voor één toe. Meng de bloem met het bakpoeder en meng dit vervolgens met het botermengsel. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Meng de appelblokjes door het beslag. Schep het beslag in de taartpan. Bak de appelcake in circa 30 minuten gaar en laat afkoelen.

Zoethoutbavarois
Breng de melk aan de kook. Voeg de zoethoutstokken toe en laat circa 30 minuten op zacht vuur trekken. Week de gelatine in koud water. Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Vet de taartring in met olie en bestuif met poedersuiker. Verwijder het zoethout uit de melk. Roer de eidooiers met de suiker los. Giet een scheutje warme melk op de eidooiers en roer los. Giet de massa terug in de pan en gaar zonder te koken. Haal de pan van het vuur en laat de gelatine erin oplossen. Laat de massa afkoelen op ijswater tot het dikker wordt. Spatel de slagroom erdoor. Druk de taartring in de afgekoelde cake. Giet de helft van de bavarois in de taartring. Leg hierop het venkel-appelinterieur en giet vervolgens de resterende bavarois hier overheen. Laat circa 3 uur in de koelkast opstijven.

Hazelnootcrunch
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Hak de hazelnoten. Snijd de boter in blokjes. Wrijf de hazelnoten met de boter, suiker en de bloem tot kruimels. Verdeel de kruimels over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 25 minuten goudbruin en krokant. Laat de kruimels afkoelen.

Slagroom
Klop de slagroom met de suiker stijf en verdeel over de boven- en de zijkant van de taart. Strijk glad af. Verdeel de kruimels over de boven- en zijkant van de taart. Garneer met een rozet slagroom en een zoethoutstokje.

Ingredienten

1
Porties

Venkel-appelinterieur

  • 1 blaadje gelatine
  • 1 kleine appel
  • 1 kleine venkel
  • 1 klontje roomboter
  • 50 g suiker
  • 1 limoen
  • 200 ml appelsap

Appelcake

  • 115 g zachte roomboter
  • 115 g poedersuiker
  • 3 eieren
  • 130 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 appel

Zoethoutbavarois

  • 350 ml melk
  • 5 stokjes zoethout
  • 3 blaadjes gelatine
  • 300 g slagroom
  • 2 eidooiers
  • 50 g suiker

Hazelnootcrunch

  • 75 g hazelnoten
  • 75 g koude roomboter
  • 75 g suiker
  • 75 g bloem

Slagroom

  • 300 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 0.5 stokje zoethout

Extra nodig:

  • taartring van 12 cm doorsnede
  • poedersuiker om te bestuiven
  • taartpan
  • staafmixer
  • taartring van 20 cm doorsnede
  • bakpapier
  • boter en olie om in te vetten
Zoethouttaart
Geef je waardering
7