Zelfgemaakte zuurkool met rookworst

3
Makkelijk

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Aardappels

Breng een pan met water en zout aan de kook.

Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken.

Kook de aardappels in circa 10 minuten gaar.

Zuurkool

Snijd de kool doormidden, leg de platte kant naar beneden en snijd de kool zo dun mogelijk. Leg alle kool in een ruime kom.

Pel en snijd de knoflook grof.

Breng in een pan de ingrediënten van de zuurkoolmarinade aan de kook.

Breng de zuurkoolmarinade op smaak met zout en peper. De smaak moet vrij heftig zijn, dus hoog in zuur, kruidig maar niet te zout.

Giet de kokende marinade over de kool.

Zet een kom op de zuurkool. Zet in deze kom een gewicht zodat de kool onder druk komt te staan. Pas op met eventueel vocht dat overstroomt.

Laat circa 10 minuten staan.

Rookworst en spekjes

Bak de spekjes in een koekenpan op middelhoog vuur in circa 10 minuten krokant.

Leg de rookworst de laatste 5 minuten bij de aardappels. Haal de rookworst uit de pan en snijd hem in plakken.

Stamppot

Giet de aardappels af en laat ze uitwasemen.

Giet de zuurkool af en bak de zuurkool in de pan van de aardappels. Voeg de aardappels en spekjes toe en meng alles tot een grove stamppot.

Serveer de zuurkool met mosterd.

Ingredienten

4
Personen

Zuurkool

  • 600 g kruimige aardappels
  • 1 witte kool
  • 200 g spekblokjes
  • 1 grote magere rookworst
  • mosterd

Zuurkoolmarinade

  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml azijn
  • 200 ml witte wijn
  • 2 el suiker
  • 4 blaadjes laurier
  • 4 kruidnagels
  • 10 jeneverbessen
  • 150 ml water
  • zout
  • versgemalen peper
Geef je waardering
3