Thuis zelf pizza maken? Dat kan! 24Kitchen-chef Rudolph van Veen legt je haarfijn uit hoe je aan de hand van een simpel recept zelf pizzadeeg maakt, bewaart en invriest. 

Rudolph van Veen
pizza maken

Het pizzadeeg maken

,,Het begint natuurlijk allemaal met die bodem'', legt Rudolph uit. ,,Die maak je met bloem, water, een theelepel suiker, zout en een zakje gedroogde gist. Dat kun je mengen op het aanrecht of in een kom. Dat deeg heb je zo gemaakt.''

Het recept voor pizzadeeg delen we hieronder in de ingrediëntenlijst.

Heb je het gevoel dat het deeg wat nat is? ,,Dan doe je daar gewoon wat bloem bij totdat je het gevoel hebt dat je een deeg hebt wat je zo kunt uitrollen'', legt Rudolph uit. Is het deeg klaar? ,,Dan maak ik er een bolletje van en laat ik het een half uurtje onder huishoudfolie rijzen. In de tussentijd kun je aan de slag met de saus en toppings.''

Pizzadeeg bewaren

Heb je pizza deeg over of wil je het alvast maken voor morgen en wil je het pizzadeeg bewaren? Dan kun je het uiterlijk 2 dagen, luchtdicht afgedekt in de koelkast bewaren. In de vriezer kun je het op deze manier 2 maanden bewaren. Zorg dat het deeg weer op kamertemperatuur is voordat je 't gaat gebruiken.

Pizzadeeg maken zonder gist

We krijgen meer dan eens de vraag of je een pizza kunt maken zonder gist. Je kunt gist niet weglaten, maar wel vervangen. Je kunt in dat geval bakpoeder of zuurdesemstarter gebruiken als vervanger. Houd er dan wel rekening mee dat de pizzabodem geen óf een andere smaak ontwikkelt. 

Ingredienten

4
Personen

Pizza Bodem

  • 350 g bloem
  • 7 g gedroogte gist
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 250 ml warm water
  • 1 teentje knoflook
  • 200 ml tomatenblokjes
  • 1 tl Italiaanse kruiden

Beleg pizza

  • 250 g cherrytomaatjes
  • 1 courgette
  • 3 vijgen
  • 50 g rucola
  • 30 g seranoham
  • 1 el balsamico

Beleg kinderpizza

  • zwarte olijven
  • cherrytomaatjes
  • groene paprika
  • appel granny smith
  • basilicum
  • bieslook

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten
  • Verwarm de oven voor op 220°C 
  • Leg bakpapier op de bakplaat. 

Het deeg:

  • Roer bloem met gist en suiker met een garde door elkaar.
  • Voeg het water en zout toe.
  • Kneed het tot een soepel deeg.
  • Laat circa 10 minuten rusten.
  • Dit is genoeg deeg voor 1 normale pizza en 3 kinderpizza’s of 2 normale pizza’s.

De tomatensaus:

  • Pel en hak de knoflook fijn.
  • Meng de tomatenblokjes met de knoflook en Italiaanse kruiden.

De pizza:

  • Rol de helft van het deeg uit en bedek hiermee de bakplaat.
  • Smeer de tomatensaus over het pizzadeeg
  • Halveer de cherrytomaatjes
  • Snijd de courgette in dunne plakken
  • Beleg de pizza met de courgette en cherrytomaatjes
  • Bak de pizza in circa 12-15 minuten goud bruin in de oven.
  • Snijd de vijgen in partjes.
  • Was en droog de rucola goed.
  • Beleg de pizza met de seranoham, vijgen en rucola.
  • Besprenkel de pizza met balsamico azijn

Bodem kinderpizza:

  • Rol 1/6 van het deeg uit en bedek hiermee de bakplaat.
  • Smeer de tomatensaus over het pizzadeeg
  • Snijd de ingrediënten voor het beleg.
  • Laat de kinderen zelf hun pizza beleggen met de gesneden ingrediënten.

Voorbeeld kinderpizza maken:

  • Beleg de pizza met zwarte olijven als ogen
  • Gebruik een gehalveerd cherrytomaatje als neus
  • Gebruik in reepjes gesneden paprika als mond

Afbakken kinderpizza:

  • Bak de pizza in circa 12-15 minuten goud bruin in de oven
  • Garneer af met bieslook als snorharen, basilicumblaadjes als oren en reepjes appel als haar.

Geef je waardering

1513
pizza maken