Zeg je Zeeland, zeg je Zeeuwse mosselen. Met dit recept van Rudolph maak je er een heerlijke gratin mee. 

Rudolph van Veen

Ingredienten

2
Personen

  • 3 tenen knoflook
  • 1 prei
  • olijfolie
  • 2 kg mosselen, ongekookt
  • 1 laurierblad
  • 200 ml crème fraîche
  • 8 sneetjes witbrood
  • 1 ui
  • 1 bos peterselie
  • 80 g roomboter
  • 100 g wortel
  • 300 g lamsoren (of een andere zeegroente)

Extra nodig

  • mosselpan
  • grote platte ovenschaal of vlaaivorm

Bereidingswijze

Totale tijd: 52 minuten

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de knoflook fijn en de prei in ringen. Was en controleer de mosselen. Gooi drijvende mosselen, kapotte exemplaren en mosselen die niet sluiten na een tikje op de schelp weg.

Stap 2:
Snijd 1 teen knoflook en de prei. Verhit een scheutje olie in een (mossel)pan. Voeg de  knoflook, prei, laurier, crème fraîche en de mosselen toe. Bak tot alle mosselen openstaan. Schep of schud tijdens het koken een keer om.

Stap 3:
Haal de mosselen uit de pan, laat even afkoelen en haal de mosselen uit de schelp.
Kook het mosselvocht in. Spoel de schelpen af en leg deze in de rondte met de opening naar boven in de ovenschaal of vlaaivorm.

Stap 4:
Snijd het brood in blokjes. Snipper de ui. Hak de peterselie fijn. Smelt de boter in een koekenpan. Bak de broodblokjes met de rest van de knoflook, ui en de peterselie goudbruin en krokant.

Stap 5:
Snijd de wortel in blokjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de wortel en de lamsoren circa 4 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 6:
Verdeel de gebakken groenten over de mosselschelpen. Leg de gekookte mosselen erop. Lepel het ingekookte mosselvocht erover. Verdeel de gebakken broodblokjes over de mosselen. Bak de gratin circa 12 minuten in de oven.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph's Bakery: De Bakfiets

Geef je waardering

5
Zeeuwse mosselgratin
Zeeuwse mosselgratin (verticaal)