Witlofgratin met kaas, rösti en ham

170
Gemiddeld
Witlofgratin met kaas, rösti en ham

Bereidingswijze

20 minuten kooktijd
45 minuten totale tijd

Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Snijd de harde kern aan de onderkant uit elk stronkje witlof; zorg dat er geen blaadjes loskomen.

Smelt in een hapjespan 25 gram boter in 100 ml water. Leg de witlof in de pan en stoof de stronkjes afgedekt in 10 minuten beetgaar. Laat de witlof iets afkoelen en knijp het vocht uit de stronkjes. Smelt weer 25 gram boter in de pan. Bak de witlof in 5 minuten rondom bruin.

Smelt in een sauspan de resterende 30 gram boter. Voeg de bloem toe en bak 2-3 minuten zonder te kleuren. Schenk al roerende met een garde langzaam de melk erbij en laat zachtjes kokend binden tot een gladde saus. Breng op smaak met de nootmuskaat, zout en peper.

Wikkel de witlof in de ham en leg de rolletjes naast elkaar in de ovenschaal. Schenk de saus erover. Meng de rösti met de kaas en verdeel over de witlof. Bak de witlofgratin in de voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar.

Ingredienten

4
Personen

Witlofgratin met kaas, rösti en ham

  • 400 g Aviko Rösti Original
  • 8 stronkjes witlof
  • 80 g roomboter
  • 40 g bloem
  • 600 ml halfvolle melk
  • 1/2 tl versgeraspte nootmuskaat
  • 8 plakjes gekookte (Ardenner) ham
  • 250 g geraspte jongbelegen kaas
  • Ingevette ovenschaal (inhoud 2 liter)
Witlofgratin met kaas, rösti en ham
Geef je waardering
170