Verwarm de oven voor op 200°C.
Vulling
Breng een pan met water en zout aan de kook.
Schil en snijd de aardappels in vieren.
Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar.
Verhit een scheut olie in een ruime pan.
Pel en snipper de uien. Pel en snijd de knoflook fijn. Fruit de uien en knoflook circa 2 minuten.
Voeg het gehakt toe en bak in circa 5 minuten gaar.
Snijd de boerenkool en voeg toe aan het gehakt. Roer goed door.
Snijd de paddenstoelen in plakjes, voeg ze toe aan het gehakt en gaar circa 6 minuten met de deksel op de pan.
Giet de aardappels af en stoom ze droog.
Verhit de melk.
Voeg de melk toe aan de aardappels en stamp ze fijn met een pureestamper.
Winterschotel
Vet de ovenschaal in met olie.
Verdeel de helft van de puree over de bodem van de ovenschaal en schep het boerenkoolmengsel erover.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes.
Strooi de appel, walnoten en kaas over het boerenkoolmengsel. Dek de ovenschaal af met de resterende puree.
Kluts het ei en smeer de laag aardappelpuree ermee in.
Bak de ovenschotel circa 12 minuten in de oven.
Meld je aan en praat mee