Rudolph's hartige variatie op het Spakenburgs hart. Een heerlijke vistaart versierd met crème fraîche en mayonaise.

Rudolph van Veen

Ingredienten

1
Porties

Deeg

  • 450 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 260 g boter
  • 200 g roomkaas
  • 4 el koud water
  • 2 el azijn
  • 1 tl zout

Vulling

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 25 g boter
  • 1 el viskruiden
  • 300 ml slagroom
  • 3 beschuiten
  • 2 eidooiers
  • 500 g gemengde, gare vis (naar keuze)

Eistrijksel

  • 2 eidooiers
  • 2 el slagroom

Decoratie

  • 100 g crème fraîche
  • 100 g mayonaise
  • 1 blaadje gelatine

Extra nodig

  • keukenmixer
  • klein spuitzakje

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 55 minuten

Deeg
Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed het geheel met de hand of in de mixer tot een egaal en soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Vulling

Stap 1:
Snipper de uien. Snijd de knoflook fijn en de paprika’s in blokjes.

Stap 2:
Smelt de boter in een koekenpan en bak de ui en de knoflook circa 2 minuten. Voeg de paprika’s en de viskruiden toe en bak nog circa 2 minuten mee. Blus af met de slagroom. Breng het geheel aan de kook en laat circa 5 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 3:
Splits de eieren en verkruimel de beschuiten. Voeg deze samen toe aan de pan. Laat het geheel al roerend een paar minuten zachtjes garen totdat de vulling iets dikker begint te worden. Breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en laat de vulling volledig afkoelen. Meng de gemengde gare vis erdoor.

Opbouw

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2:
Verdeel het deeg in twee stukken en rol eerst één stuk uit tot een dikte van 5mm. Snijd een hartvorm uit het deeg en leg deze op een bakplaat met bakpapier.

Stap 3:
Meng voor het eistrijksel de eidooiers met de slagroom. Verdeel de vulling over de deegbodem en laat 1,5 cm van de rand vrij. Bestrijk de rand met eistrijksel. Rol het resterende deeg uit en snijd hieruit weer een hart.

Stap 4:
Rol de rest van het deeg tot een lange pil en leg deze op de rand van de deegbodem. Bestrijk lichtjes met eistrijksel en leg het bovenste deeghart hierop. Druk de randen zachtjes aan en bestrijk het deeg met eistrijksel.

Stap 5:
Bak het Vissers hart in de oven in 45 minuten goudbruin en gaar. Laat na het bakken volledig afkoelen.

Stap 6:
Week de gelatine in water. Verwarm de gelatine met aanhangend water zodat deze oplost. Meng de gelatine met de crème fraîche en de mayonaise. Schep het mengsel in een spuitzakje. Garneer het Vissers hart met een tekst of figuurtjes naar keuze.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph's Bakery: De Bakfiets

Geef je waardering

6
Spakenburgs hart
Spakenburgs hart (verticaal)