Ook zonder dierlijke producten kun je een heerlijke appeltaart bakken. Neem plantaardige boter en vervang het ei door plantaardige melk. Niemand die ziet of proeft dat dit een vegan versie van onze Hollandse klassieker is!

Ingredienten

10
Personen

Vegan appeltaart

  • 300 gr bloem
  • 200 gr plantaardige boter, op kamertemperatuur
  • 175 gr suiker
  • 75 ml kokosmelk
  • 1,2 kilo handappels
  • 2 tl kaneel

Benodigdheden

  • keukenmachine of mixer met deeghaken
  • vershoudfolie
  • ingevette springvorm van 24 cm
  • appelboor
  • mixer

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur
  1. Kneed in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken een samenhangend deeg van de bloem, de boter, 100 gram suiker, 50 ml kokosmelk en een snuf zout. Voeg een beetje extra bloem toe als het deeg plakt. Vorm er een bal van en laat het deeg in vershoudfolie verpakt minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Rol tweederde van het deeg uit tot een deeglap van 32 cm doorsnede. Bekleed er de bodem en rand van de vorm mee. Zet de vorm in de koelkast.
  3. Schil de appels, boor het klokhuis eruit en snijd elke appel in 12 partjes. Meng de appel met 50 gram suiker en de kaneel. Haal de vorm uit de koelkast en vul de taartbodem zo compact mogelijk met het appelmengsel.
  4. Rol de rest van het deeg ook uit tot een ronde lap en snijd er repen van. Leg met de repen een vlechtwerk op de appeltaart. Druk de deegrand over de uiteinden van de vlechtrepen vast. Bestrijk het deeg met de resterende 25 ml kokosmelk en bestrooi met de laatste 25 gram suiker.
  5. Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur.

Variatietip
Vervang 300 gram appels voor stukjes rabarber, blauwe bessen of peer.

Dit recept is afkomstig uit het boek appeltaart bij Janneke Thuis van Janneke Philippi.

Geef je waardering

89
Vegan appeltaart