Turkse rode linzensoep en Turkse baklava

6
Makkelijk

Bereidingswijze

35 minuten totale tijd

Turkse rode linzensoep
Pel en snijd de uien in halve ringen. Verhit de boter en een scheut olie in een hoge pan op laag vuur. Laat de boter uitbruisen en bak de uien circa 5 minuten. Voeg de paprikapasta en de helft van de gedroogde munt toe en bak nog 5 minuten. Schil en was de aardappel en snijd in grove blokken. Voeg de aardappel en linzen samen met het water toe. Voeg een beetje zout toe. Kook de soep circa 25 minuten tot de aardappel en linzen gaar en zacht zijn. Pureer de soep met een staafmixer half fijn. Meng de overgebleven munt door de yoghurt en breng op smaak met een beetje zout. Serveer de soep met lepels muntyoghurt erin.

Turkse baklava

Siroop
Breng voor de siroop de suiker met de honing, rozenwater en het water aan de kook. Laat de suiker al roerende oplossen en laat op laag vuur in circa 15 minuten inkoken tot een siroop. Schenk de siroop in een kom en laat deze afkoelen.

Vulling
Hak de nootjes fijn. Rooster ze op een bakplaat in de oven in circa 5 minuten goudbruin. Smelt de boter in een kleine pan op laag vuur of in de magnetron. Roer in een kom de nootjes, suiker, kaneel, rozenwater en de gesmolten boter door elkaar.

Baklava
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Smelt de boter. Halveer de vellen filodeeg en leg ze tussen schone vochtige theedoeken zodat ze niet uitdrogen. Vet de bakvorm lichtjes in met wat boter. Bestrijk met een kwast een vel filodeeg met boter en leg in de vorm. Herhaal dit tot er 5 beboterde vellen in de vorm liggen. Verdeel de helft van de notenvulling gelijkmatig over de beboterde vellen filodeeg. Leg daarop een nieuwe laag van 5 beboterde vellen filodeeg en verdeel de rest van de notenvulling er gelijkmatig over. Dek af met de laatste 5 beboterde vellen filodeeg. Druk het geheel stevig aan.

Snijd het deeg met de notenvulling tot op de bodem met een groot, scherp, glad mes op de volgende wijze: In de lengte in 2 stroken, elke strook in 3 vierkanten en elke vierkant in 2 driehoeken.
Bak de baklava in het midden van de oven in circa 1 uur goudbruin en gaar. Zet de temperatuur na 20 minuten op 150 ºC en bak nog circa 40 minuten. Haal de baklava uit de oven en schenk de afgekoelde siroop erover. Laat op het aanrecht helemaal afkoelen. Lekker met een glaasje Turkse thee.

Tip
Je kan een heerlijk menu maken als je dit combineert met de Snelle Turkse bulghur pilaf.

Ingredienten

4
Personen

Turkse rode linzensoep

  • 2 uien
  • 2 el boter
  • olijfolie
  • 3 el Turkse paprikapasta (tatli biber)
  • 2 el gedroogde munt
  • 1 aardappel
  • 300 g oranje linzen (gedroogd bij Turkse of Marokkaanse supermarkt)
  • 1 l water
  • 250 g dikke Turkse yoghurt

Turkse baklava

  • 200 g suiker
  • 200 g honing
  • 3 el rozenwater
  • 0.5 l water
  • 200 g gepelde walnoten
  • 200 g gepelde pistachenootjes of amandelen
  • 100 g boter
  • 100 g suiker
  • 1 el kaneelpoeder
  • 2 el rozenwater
  • 1 rol filodeeg
  • 125 g boter

Extra nodig

  • staafmixer
  • bakvorm met hoog opstaande rand van 23 x 36 cm
  • kwast
Geef je waardering
6