Torta al limone met Italiaans schuim en basilicum-citroensiroop

41
Gemiddeld
Torta al limone met Italiaans schuim en basilicum-citroensiroop

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verkruimel de koekjes in de keukenmachine en schep de suiker erbij. Smelt de boter en roer door de koekkruimels. Vet het taartvormpje in en bekleed met bakpapier. Druk het koekjesmengsel uit over de bodem. Maak een bodem van ongeveer een 0,5 cm hoog. Zet de bodem in de vriezer om op te stijven.

Halveer het vanillestokje en schraap de merg eruit. Kook het sap van de citroenen met de suiker, de steranijs, de vanillemerg en het vanillestokje in tot een dikke heldere siroop. Voeg de laatste 2 minuten de basilicum toe. Zeef de siroop.

Klop in de keukenmixer de dooiers los met de gecondenseerde melk. Giet het limoensap erbij en klop goed door. Schenk het mengsel op de taartbodem en bak de taart nog circa 7 tot 10 minuten gaar. Laat de taart afkoelen in de vriezer tot de vulling stijf is.

Breng in een pan het water en de suiker aan de kook en kook tot 121 ºC. Klop de eiwitten in de keukenmixer tot stijve pieken in een vetvrije kom. Giet druppelsgewijs de suikersiroop erbij en klop het eiwit koud. Verdeel het Italiaanse schuim over de taart. Brand het schuim af met een gasbrander.

Serveer de taart met de siroop.

Ingredienten

1
Porties

Deeg

  • 50 g boter
  • 75 g roomboterkoekjes
  • 1 el suiker

Basilicum-citroensiroop

  • 100 ml citroensap
  • 85 g suiker
  • 1 steranijs
  • 1 vanillestokje
  • 1 bos basilicum

Vulling

  • 200 g gecondenseerde melk
  • 2 eidooiers
  • 60 ml limoensap

Italiaans schuim

  • 75 ml water
  • 250 g suiker
  • 3 eiwitten

Extra nodig

  • keukenmachine met hakmolen
  • springvorm van ca 10 cm doorsnede
  • steelpan
  • mengkommen
  • handmixer
  • bolzeef
  • vriezer
  • thermometer
  • gasbrander
Torta al limone met Italiaans schuim en basilicum-citroensiroop
Geef je waardering
41