Tilburgse kruikentaart

2
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
210 minuten totale tijd

Cake
Verwarm de oven op 180 ºC. Smelt de boter. Klop met de mixer de eiwitten en de helft van de suiker tot pieken. Klop met een garde de eidooiers met de rest van de suiker au-bain-marie schuimig. Meng de eidooiers door het eiwit en spatel de bloem met de speculaaskruiden en boter erdoor.

Vet de taartpan in en leg er bakpapier in. Schenk het beslag in de taartpan en bak de cake in de oven in circa 45 minuten goudbruin en gaar. Haal de cake uit de vorm en laat afkoelen.

Bestrijk de bovenkant met lemon curd. Druk de taartring circa 1 millimeter in de cake en bekleed de binnenkant met een strook cellofaanfolie.

Kruidenbittermousse
Week de gelatine in koud water. Klop de room tot yoghurt dikte. Breng drie vierde van de kruidenbitter aan de kook. Meng de rest van de kruidenbitter met de maïzena. Voeg toe aan de kokende kruidenbitter en roer goed door. Laat circa 1 minuut zachtjes doorkoken. Klop de eidooiers met de suiker luchtig en meng met de hete kruidenbittercrème, los de geweekte gelatine erin op en laat afkoelen op ijswater. Spatel de lobbige room erdoor. Giet de mousse in de taartring en laat circa 2 uur opstijven in de koelkast.

Garnering
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rooster de geschaafde amandelen in de oven in circa 12 minuten goudbruin.

Snijd de schil van de sinaasappels en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Meng het sap en de partjes met de abrikozenjam en leg ze dakpansgewijs op de kruidenbittermousse. Bewaar een beetje van het sinaasappelvocht.

Tempereer de chocolade. Smelt de chocolade au bain-marie en schenk twee derde uit op een marmeren plaat. Strijk de chocolade met een paletmes door elkaar tot deze circa 26 ºC is. Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar.

Schep de chocolade in een spuitzak en spuit hiermee kleine dopjes op een stuk cellofaanfolie. Wrijf met je duim strepen op het cellofaanfolie tot een soort druppel en laat de chocolade hard worden. Haal de chocolade van  het cellofaanfolie af en zet ze rondom de kruidenbittermousse. Bestrijk de zijkant van de taart met het bewaarde sinaasappelvocht en druk het amandelschaafsel ertegenaan. 

Ingredienten

1
Porties

Cake

  • 50 g boter
  • 4 eiwitten
  • 100 g suiker
  • 5 eidooiers
  • 100 g bloem
  • 1 el speculaaskruiden
  • 2 el lemon curd

Kruidenbittermousse

  • 3 blaadjes gelatine
  • 250 ml room
  • 200 ml Tilburgse kruidenbitter
  • 20 g maïzena
  • 3 eidooiers
  • 20 g suiker

Garnering

  • 100 g amandelschaafsel
  • 2 sinaasappels
  • 1 el abrikozenjam
  • 200 g chocolade

Extra nodig

  • 1 taartpan van 24 cm doorsnede
  • boter om in te vetten
  • bakpapier
  • spuitzak met gladde spuitmond
  • cellofaanfolie
  • 1 taartring van 20 cm doorsnede
Geef je waardering
2