Tijdens het koken van dit gerecht hebben Nonna Linda en ik gehuild van het lachen. Ik had werkelijk nog nooit zoiets gezien. Het is in principe geschikt voor elk budget en het briljante is dat je de groenten zo snijdt dat ze perfect met de rijst meegaren, waardoor je optimaal gebruik kunt maken van de seizoensproducten waar Linda zo dol op is. Een leuke bonus: je kunt het recept volledig aan je eigen smaak aanpassen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappels, snijd ze in de lengte in kwarten en vervolgens in 2-3 mm dikke plakjes (hoe grover, hoe beter). Doe ze in een ovenschaal of kleine ovenvaste braadpan.
Pel de ui en knoflook, maak de bleekselderij schoon, hak ze met de tomaatjes en peter- selie (met steeltjes en al) fijn en doe ze bij de aardappels. Rasp de helft van de parmezaan erover, giet de prosecco en 120 ml olie erbij en voeg al roerend de rijst en een snuf zeezout en zwarte peper erdoor.
Zoek de mosselen uit en geef schelpen die open zijn een tikje – als ze niet dichtgaan moet je ze weggooien. Nu kun je twee dingen doen. Linda haalt de mosselen altijd rauw uit de schelp. Dat is een lastig klusje, maar geeft een fantastische, intense zeesmaak. Wrik de schelpen voorzichtig met een scherp mesje open en haal het mosselvlees er met het heerlijke vocht en al uit.
Je kunt de mosselen ook met schelp en al in een hete pan doen en 3-4 minuten afgedekt laten stomen tot ze open zijn. Schep de mosselen wanneer ze voldoende afgekoeld zijn uit de pan (gooi dichte schelpen weg). Roer ze met vocht en al door het rijstmengsel, snijd de courgette in dunne plakjes en verdeel die er als een soort deksel over. Druk de boel aan en rasp de overgebleven parmezaan erover.
Zet de schaal eerst op hoog vuur tot de boel begint te pruttelen en vervolgens 45 minuten in de hete oven, tot er een goudbruin korstje op zit. Laat de tiella 10 minuten rusten en ga aan tafel.
CALORIEËN
VET
VERZ. VET
EIWIT
KOOLHYD.
SUIKER
ZOUT
VEZELS
472 kcal
16g
3,4 g
13,2 g
65g
4,2 g
0,7 g
2,6 g
Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018
0 reacties