Tahinakoekjes & Arabische noga: chocoladevijgennoga en vijgenamandelnoga

3
Makkelijk

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Tahinakoekjes
Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng met een handmixer of in een tafelmixer de suiker met de boter. Voeg al kloppende de tahina en de crème fraîche toe. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en laat kloppen tot een samenhangend deeg. Plaats het deeg op een gebloemd aanrecht en kneed kort verder tot een glad deeg. Voeg indien nodig water of bloem toe. Vorm circa 20 balletjes van het deeg. Leg ze verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat en druk elk bolletje een beetje plat met je duim of met een vork. Besprenkel de bolletjes met water, bestrooi ze met sesamzaadjes en bak ze in circa 15 minuten goudbruin in de oven. Laat afkoelen en knapperig worden.

Tip
Serveer de koekjes met bijvoorbeeld een sinaasappelthee. Vul een theepot met heet water en voeg er groene thee aan toe. Haal met een dunschiller 3 plakjes schil van de sinaasappel, voeg deze toe aan de thee.

Chocoladevijgennoga
Snijd de vijgen in kleine stukjes. Hak de chocolade fijn. Rooster de pijnboompitjes circa 3 minuten en hak ze grof. Hak de vijgen met de chocolade, cacao en snufje zout en pijnboompitjes in een keukenmachine tot een dikke vijgenbal. Voeg eventueel water toe als de massa niet stevig genoeg voelt. Haal de gehakte vijgen eruit en leg op bakpapier. Vorm een lange pil en rol heel strak in het bakpapier. Laat het geheel opstijven op een koele plek . Nu kun je met een scherp mes plakken snijden van de chocoladevijgennoga.

Vijgenamandelennoga
Snijd de vijgen in kleine stukjes. Rooster de amandelen circa 3 minuten en hak ze grof. Hak de vijgen, cacao, rozijntjes, snufje zout en amandelen in een keukenmachine tot een dikke vijgenbal. Voeg eventueel water toe als de massa niet stevig genoeg voelt. Haal de gehakte vijgen eruit en leg op bakpapier. Vorm een lange pil en rol heel strak in het bakpapier. Laat het geheel opstijven op een koele plek. Nu kun je met een scherp mes plakken snijden van de vijgenamandelnoga.

Tip
Bewaar de noga’s koel.

Ingredienten

4
Personen

Tahinakoekjes

  • 130 g suiker
  • 150 g zachte gezouten boter
  • 110 g (witte) tahina
  • 25 ml crème fraîche
  • 270 g bloem
  • 1 el sesamzaadjes

Chocoladevijgennoga

  • 250 g zachte gedroogde vijgen
  • 100 g bitere chocolade
  • 75 g pijnboompitten
  • 3 el cacaopoeder

Vijgenamandelnoga

  • 250 g zachte gedroogde vijgen
  • 50 g amandelen
  • 50 g kleine blauwe rozijntjes of krenten
  • 3 el cacaopoeder

Extra nodig

  • bakpapier
  • keukenmachine
Geef je waardering
3