De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

steak tartare met frietjes

Snijd het vlees eerst in dunne lapjes. Snijd die lapjes vervolgens in zeer fijne reepjes, die je dan in uiterst fijne stukjes snijdt. Blijf nog een tijdje snijden en hakken totdat het vlees echt fijn gehakt is. Dat kost een beetje tijd en moeite, maar het resultaat is het waard.

45 MIN
Steak Tartare

Een recept van

Wim Ballieu

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Steak
Snijd het vlees eerst in dunne lapjes. Snijd die lapjes vervolgens in zeer fijne reepjes, die je dan in uiterst fijne stukjes snijdt. Blijf nog een tijdje snijden en hakken totdat het vlees echt fijn gehakt is. Dat kost een beetje tijd en moeite, maar het resultaat is het waard. Doe het gemalen vlees in een mengschaal en kuis het werkvlak waarop je het hebt versneden grondig schoon. Hou de gehakte biefstuk koel. Kruid de tartaar met peper, zout, Engelse saus, ketchup & mosterd (naar smaak). Voeg ook wat van de zelfgemaakt pepersaus toe. Zet de vleesbereiding in de koelkast terwijl je de frietjes klaarmaakt.

Pepersaus
Plaats alle (gehakte) pepers samen met overige ingrediënten in een beker & mix fijn.

Frites
Spoel en schil de aardappelen en snijd ze met de hand in gelijkvormige frieten. Was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf. Het is net dat zetmeel dat je frietjes krokant zal maken. Verhit het frietvet (bij voorkeur ossewit) op 140 °C. Bak de frieten een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren. (Tijdens de eerste bakbeurt pocheer je ze eigenlijk alleen.) Laat de frieten uitlekken en afkoelen in een schaaltje met een vel keukenpapier. Verhit het frietvet vervolgens tot 180 °C. Bak de koude frieten tijdens de tweede bakbeurt goudbruin en knapperig. Giet de frieten opnieuw in een schaal met wat keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak wat zout over.

Mayonaise
Klop de dooiers op met de mosterd & het zijn, voeg druppelsgewijs de olie toe tot een mooie gebonden mayonaise, kruid met peper, zout & citroensap.

Afwerking
Serveer de steak tartaar met de zuurtjes, wat waterkers, frieten & mayonaise.

Onze Vlaamse kok Wim Ballieu steekt in de nieuwe reeks ‘De Streken van Wim’ de grens over voor een culinaire roadtrip door Nederland. Tien afleveringen lang maakt hij klassieke Belgische gerechten op basis van de beste Hollandse ingrediënten. Met zijn jeep en mobiele keuken trekt hij van streek naar streek, op zoek naar typisch Nederlandse producten en de gepassioneerde mensen die verantwoordelijk zijn voor het productieproces. 

De reis brengt hem langs kwekers en telers, boeren en bakkers en hij leert niet alleen hen, maar vooral hun producten beter kennen. Voorbeelden zijn stoofvlees met Friese mosterd en bier, steak tartaar met Amsterdamse tafelzuren en vol-au-vent met Chaams hoen. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker