Kleine Griekse gehaktballen in een heerlijke tomatensaus. Het is erg makkelijk om te maken en ook nog eens superlekker. 

Danny Jansen

Ingredienten

4
Personen

Soutzoukakia

  • 4 tenen knoflook
  • 500 g rundergehakt
  • 60 g paneermeel
  • 1 ei
  • 1 tl komijnpoeder
  • peper en zout
  • 3 el Griekse olijfolie

Tomatensaus

  • 2 tenen knoflook
  • 800 g gepelde tomaten uit blik
  • peper en zout
  • 2 blaadjes laurier
  • 1/2 el rigani (oregano)

Extra nodig

  • Ijsschep maat 60
  • staafmixer

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur

Soutzoukakia 

Stap 1: 
Pel en pers de knoflook. Meng het gehakt met de knoflook, paneermeel, ei, komijn, peper en zout. Vorm bolletjes van het gehakt met een ijsschep. Vorm ze daarna ietwat langwerpig met de hand. 

Stap 2: 
Verwarm een ruime bakpan met olijfolie. Bak de gehaktrolletjes op hoog vuur rondom bruin. Zet dan het vuur lager en laat de gehaktrolletjes nog zo’n 5 minuten verder garen in de pan. Schep de gehaktrolletjes daarna in een kom. Haal het vet uit de pan door een zeef boven en van op in een kommetje.  

Tomatensaus 
Doe het gezeefde vet terug in de ruime bakpan. Pel en pers twee knoflooktenen. Pureer de gepelde tomaten met een staafmixer. Doe de gepureerde tomaten in de pan samen met de peper, zout, laurierbladeren en rigani. Breng dit aan de kook. Zet daarna het vuur laag en laat de saus 5 minuten sudderen. Voeg dan de gehaktrolletje toe aan de saus en laat dit samen nog 20 minuten sudderen. 

Tips van opa Jannis: 

  • Lekker in combinatie met rijst, pasta of aardappelpuree.  

  • Het kan ook als bijgerecht geserveerd worden met versgebakken stokbrood, Griekse salade, olijven en feta. 

Geef je waardering

145
soutzoukakia