De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

snert-stamppot

Snert is één van de grote winterfavorieten van Nederlanders. In dit recept bereiden wij deze klassieker als een oer-Hollandse stamppot.

60 min voorbereidingstijd
stamppot horizontaal

Een recept van

Snert is één van de grote winterfavorieten van Nederlanders. In dit recept bereiden wij deze klassieker als een oer-Hollandse stamppot.

Bereidingswijze

Crumble
Verwarm de oven voor tot 120°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Verkruimel het roggebrood. Bak de spekjes op laag vuur uit en meng met het roggebrood. Laat circa 30 min drogen in de oven.

Snertsaus

Stap 1:
Kook de spiterwten in circa 30 min met 500 ml water en het bouillonblokje gaar.

Stap 2:
Smelt de roomboter in een koekenpan en bak de speklappen in ca 15 min. goudbruin en gaar. Snijd daarna in blokjes.

Stap 3:
Pureer de spliterwten tot een gladde saus met de staafmixer en breng op smaak met chilipoeder. Roer de gesneden speklappen door de saus.

Stamppot

Stap 1:
Schil voor de stamppot de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook gaar in ca 25 min. Gaar de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking of gaar mee met de de aardappels.

Stap 2:
Schil de knolselderij en de winterwortel en snijd in kleine blokjes. Was de prei en snijd in blokjes. Pel en snipper de ui. Verhit de olie in een wok en roerbak de groenten in circa 10 min. gaar. Voeg daarna de vinaigrette toe.

Stap 6:
Giet de aardappels af en stamp ze fijn met de pureestamper. Roer de groenten erdoor. Snijd de rookworst in plakjes.

Opmaak

Stap 1:
Stoom de mini-wortels en mini-prei in circa 3 min. gaar en meng ze met de boter.

Stap 2:
Doe de stamppot in een steker in het midden van het bord. Verwijder de steker. Schep de snertsaus rondom de stamppot en zet de plakjes worst tegen de stamppot aan. Bestrooi met de crumble. Garneer met de mini-wortels en de viooltjes.

Benieuwd naar andere recepten uit de Smaak van Nederland? > Bekijk hier de recepten

Om  stipt 6 uur 's avonds zit Nederland te genieten van een bordje stamppot (mét juskuiltje) of een traditioneel AVG-tje. Alhoewel, dat is ons traditionele beeld. Maar klopt dit beeld tegenwoordig nog wel? Culinair televisie-icoon Janny van der Heijden zoekt het uit in De Smaak van Nederland.

Staat de Hollandse Pot nog bijna iedere dag op het menu of geven we toch de voorkeur aan een snel en makkelijk pastagerecht. Koken we eigenlijk wel zelf of grijpen we naar de pakjes en zakjes, of zelfs een aan huis bezorgd verspakket? 24Kitchen heeft een uitgebreid onderzoek gedaan en heeft het antwoord op deze vragen. Hoe het precies zit legt Janny aan je uit in 6 verrassende afleveringen met ieder een eigen thema.

De Smaak van Nederland met Janny van der Heijden is vanaf 22 februari, elke maandag om 22.00 uur te zien op 24Kitchen. 

De smaak van Nederland Janny van der Heijden

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker