Slavinkjes van tijgergarnalen

2
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden

Slavinkjes van tijgergarnalen
Pel en snipper de sjalot. Pel en snipper de knoflook fijn. Fruit de sjalot en knoflook glazig in olijfolie. Laat afkoelen. Pel de tijgergarnalen, snijd ze overlang door midden en verwijder het darmkanaal. Hak de tijgergarnalen fijn tot gehakt. Voeg de afgekoelde sjalotjes toe. Breng op smaak met een beetje zeezout en versgemalen peper. Verdeel het garnalengehakt over de plakken bacon en rol de bacon er strak omheen. Bewaar afgedekt in de koelkast voor de eindbereiding.

Groente
Verwijder het stugge buitenblad van de prei en snijd de donkergroene top er af. Halveer de prei over de lengte tot een centimeter onder de voet zodat de bladeren vast blijven zitten (dit is makkelijk voor het wassen). Spoel het blad goed schoon onder koud water. Verdeel de prei in stukken van circa 7 centimeter lang en snijd ze in ragfijne repen (julienne).

Blancheer de aspergetips in 2 minuten beetgaar in gezouten kokend water. Laat ze direct schrikken in ijskoud water en dep ze droog met keukenpapier.

 

’s Avonds afmaken

Saus voor limoen spaghettini
Roer de eidooiers, slagroom, rasp en sap van de limoen en Parmezaanse kaas door elkaar. 

Slavinkjes
Verwarm de oven voor op 125 °C. Verhit een scheut olijfolie in een antiaanbakpan en bak de ‘slavinkjes’ rondom goudbruin. Zet de pan in de oven en laat de ‘ slavinkjes’ in circa 5 minuten gaar worden.

Spaghettini
Kook de spaghettini ‘al dente’ volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet de spaghettini af, spoel af met warm water en laat uitlekken. Schep de spaghettini terug in de pan en voeg het eidooier-limoenmengsel toe. Verwarm de spaghettini op middelhoog vuur. De saus zal langzaam gaan binden en om de pasta heen gaan zitten. (Wel bij blijven en af en toe voorzichtig omscheppen)!

Groente
Verwarm de bouillon met de boter tot aan het kookpunt. Voeg de prei en aspergetips toe en maak in circa 2 minuten warm. Voeg naar smaak peper toe.

Opmaak bord
Vorm de pasta om een vork tot ‘nestjes’ en zet drie nestjes op elk bord. Verdeel de prei en de aspergetips erover. Halveer de slavinkjes en verdeel ze speels over het bord. Schaaf er grove krullen Parmezaanse kaas over. 

 

 
Gebottelde berglucht uit de Savoie


Bij dit gerecht zoek je een wijn die past bij de asperges, maar die ook oosterse invloeden goed aan kan. De keuze was snel gemaakt!
Apremont, oftewel gebottelde berglucht, is een hele frisse, minerale wijn die meer sneeuw dan zon ziet. De wijn wordt gemaakt van de Jacquere druif die nogal specifiek voor het Savoie gebied is. Het is een vrij specifieke wijn met zijn eigen kenmerkende smaak.
Misschien is het dus even zoeken naar een flesje hiervan, maar meestal lukt het wel. Blijkt het toch een probleem? Neem dan een glaasje Pinot Blanc uit de Elzas of droge Vouvray uit de Loire. Beide echt anders, maar wel lekker bij dit gerecht.

door Corria Houthuizen

 

 

Ingredienten

4
Personen

Slavinkjes van tijgergarnalen

  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 20 tijgergarnalen (ontdooid)
  • 8 plakjes bacon

Groenten

  • 1 prei
  • 200 g aspergetips
  • 100 ml bouillon
  • 1 el roomboter

Spaghettini

  • 2 eidooiers
  • 200 ml slagroom
  • 1 limoen
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 250 g spaghettini

Overig

  • 250 g spaghettini
  • 100 ml bouillon
  • 1 el roomboter

Extra nodig

  • keukenpapier
Geef je waardering
2