Biscuitdeeg
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Smelt de boter. Klop de eieren met de suiker luchtig. Zeef de bloem in 2 gedeeltes boven de eieren en spatel de bloem erdoor. Spatel de boter erdoor. Strijk het beslag gelijkmatig uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak het biscuit in de oven in 6-10 minuten goudbruin en gaar. Laat het biscuit afkoelen.
Opbouw
Hak en smelt de chocolade au bain-marie. Steek met de taartring twee cirkels uit het biscuitdeeg. Snijd ook een strook van circa 3 centimeter breed uit het biscuit. Plaats de taartring op een plaat met een vel bakpapier en leg een strook cellofaanfolie tegen de rand. Bedek de bodem en de onderrand met het biscuitdeeg. Bestrijk het deeg met de gesmolten chocolade en laat dit uitharden.
Sinaasappelbavarois
Week de gelatine in koud water. Breng een deel van het sinaasappelsap met de suiker aan de kook. Haal de pan van het vuur en roer de gelatine erdoor. Voeg de sinaasappellikeur en het resterende sinaasappelsap toe. Laat het mengsel afkoelen op ijswater tot het begint te binden. Klop de slagroom lobbig. Spatel de slagroom in delen door de afgekoelde sinaasappelsap. Schenk de helft van sinaasappelbavarois in de taartring en leg hier een cirkel biscuitdeeg bovenop. Laat dit kort opstijven in de vriezer en giet de rest van de sinaasappelbavarois in de ring tot circa 2 millimeter onder de bovenrand. Laat het geheel minimaal twee uur opstijven in de koelkast.
Sinaasappelspiegel en sinaasappelpartjes
Snijd de schil van de sinaasappel rondom door de helft en lepel het vruchtvlees eruit. Week de gelatineblaadjes in koud water. Breng een deel van het sinaasappelsap met suiker aan de kook. Haal de pan van het vuur en meng de gelatine erdoor. Voeg het resterende sinaasappelsap toe en laat afkoelen tot het mengsel hangend wordt. Schenk de gelei in de sinaasappelhelften. Roer de abrikozenjam door de resterende gelei en vul de taartring met de opgestijfde bavarois hiermee af. Leg eventueel enkele pijnboompitten in de gelei als grap. Laat de taart en de sinaasappelhelften minimaal 2 uur opstijven in de koeling. Snijd partjes van de sinaasappelhelften.
Garnering
Zet een marmeren plaat of een bord minimaal 3 uur in de vriezer. Klop de slagroom met de suiker stijf en schep de slagroom in een spuitzak. Hak en smelt de chocolade au bain-marie. Vouw een cornetje van bakpapier, vul deze met de gesmolten chocolade en spuit een krasserig patroon op de ingevroren plaat. Haal de chocoladedecoratie direct van de plaat en buig licht om. Garneer de taart met rozetten slagroom, chocoladedecoratie en de partjes sinaasappelgelei.
1 reactie