Shoofly pie

3
Gemiddeld
Shoofly pie

Bereidingswijze

20 minuten kooktijd
1 uur en 30 minuten totale tijd

Bodemdeeg
Kneed de bloem, boter, roomkaas, water, azijn, bakpoeder en het zout tot een soepel deeg en laat het deeg, ingepakt in plasticfolie, circa 30 minuten rusten in de koelkast. Vet de taartvorm in en rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkbank tot circa 3 millimeter dik. Bekleed het bakblik met het deeg en snijd het overtollige deeg van de rand. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de bodem in de koelkast.

Kruimeltopping
Meng de bloem, suiker, kaneelpoeder, gemberpoeder, nootmuskaat en zout door elkaar. Voeg de boter in klontjes toe en wrijf tot kruimels. Verdeel de helft van de kruimels over de bodem en verdeel rest van de kruimels tegen de rand van de vorm in een cirkel, zodat het midden vrij blijft.

Melassevulling
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Breng het water met het bakpoeder aan de kook, blijf roeren tot het bakpoeder is opgelost. Roer de melasse glad met de eieren. Voeg het water toe en roer snel door tot een egale massa. Het mengsel zal in het begin gaan bruisen. Verdeel de massa over de kruimels. Bak de taart in circa 40 minuten goudbruin en gaar.

Ingredienten

1
Porties

Bodemdeeg

  • 220 g bloem
  • 100 g boter
  • 100 g roomkaas
  • 4 tl koud water
  • 1 el azijn
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 mespuntje zout

Kruimeltopping

  • 120 g bloem
  • 90 g bruine suiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 mespuntje gemberpoeder
  • 1 mespuntje nootmuskaat
  • 1 mespuntje zout
  • 100 g koude boter

Melassevulling

  • 120 ml water
  • 3.5 g bakpoeder
  • 120 ml melasse
  • 2 eieren

Extra nodig

  • plasticfolie
  • 1 gekartelde taartvorm van circa 23 cm
Shoofly pie
Geef je waardering
3