De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Shirma’s Telo met Bakkeljauw

Zelf telo maken? Chef Shirma deelt haar recept voor de lekkerste zelfgemaakte telo met bakkeljauw in het programma Shirma's Soul Food.

Direct naar recept
Shirma’s Telo met Bakkeljauw

Een recept van

Shirma Rouse

ShirmasSoulFood

"Telo is één van mijn favorieten en gelukkig niet heel lastig om te maken. Telo wordt gemaakt van cassave. Dat is een harde wortel. Daarom is het belangrijk om het eerst goed te koken om het wat zachter te maken. Zo kun je makkelijk dit heerlijke recept maken."

Bereidingswijze

Telo

  1. Schil de cassave met een dunschiller.  

  2. Snijd de cassave in dikke frieten en doe in een ruime kom. Spoel de gesneden cassave af. 

  3. Strooi het zout over de frieten en hussel deze goed door.

  4. Stoom de cassave voor 30 tot 60 minuten. Check regelmatig of de cassava prikgaar is. Laat helemaal afkoelen. 

  5. Verhit de zonnebloemolie tot 175 °C in een gietijzeren pan. 

  6. Frituur de telo in delen tot alles krokant en goudbruin is. Laat uitlekken op keukenpapier. 

  7. Meng de mayonaise, sambal brandal, zwarte peper en gedroogde peterselie door elkaar. Serveer met de telo. 

Bakkeljauw

  1. Spoel de bakkeljauw onder de kraan af om de buitenste zoutlaag eraf te halen.

  2. Breng een pan met minimaal 3 liter water aan de kook en doe bakkeljauw in de pan. Laat 15 minuten koken en giet daarna af. 

  3. Breng nogmaals de pan met 3 liter water aan de kook. Kook de bakkeljauw opnieuw voor 15 minuten en giet af. 

  4. Pluk de bakkeljauw in hele kleine stukjes.

  5. Snijd de paprika, ui, prei en tomaten in kleine stukjes. Hak de knoflook fijn en snijd de bosui in kleine ringen.

  6. Verhit de boter in een grote koekenpan. Voeg daarna de zwarte peper, tijm, knoflook, paprika, ui, bosui en prei toe. Bak voor enkele minuten tot de groenten glazig zijn. 

  7. Voeg de gesneden tomaten en de geplukte bakkeljauw toe aan de koekenpan en bak door. 

  8. Hak de peterselie en koriander fijn. Voeg de gehakte kruiden toe aan de pan en bak voor 5 minuten. 

  9. Serveer de bakkeljauw met de telo en sambal-mayonaise. 

De nieuwe 24Kitchen-chef Shirma Rouse duikt de keuken in om de lekkerste Caribische gerechten te maken. Alleen en samen met haar bekende gasten maakt ze te lekkerste gerechten en ontdek je deze bijzondere keuken.

ShirmasSoulFood

Hoe ontzout je bakkeljauw?

“Het is heel belangrijk om je bakkeljauw te ontzouten voordat je het verder gaat gebruiken in je recept. Dit doe je in 3 stappen: 

  1. De buitenste zoutlaag afspoelen onder de kraan.  

  2. Eerste keer koken voor 15 minuten in een ruime pan. 

  3. Tweede keer koken voor 15 minuten in een ruime pan. 

  4. Proeven of het meeste zout eruit is. Eventueel een derde keer koken.” 

Hoe maak je telo?

“Telo is één van mijn favorieten en gelukkig niet heel lastig om te maken. Eerst schil ik de cassave en snijd het daarna in frieten. Het is heel belangrijk om de frieten daarna 30-60 minuten voor te koken want de cassavewortel is van zichzelf heel hard. Daarna frituur ik de telo voor enkele minuten tot ze goudbruin zijn. Ik serveer de telo het liefst met bakkeljauw en mijn huisgemaakte sambal-mayonaise.” 

Wat vond jij ervan?

Heb jij dit recept gemaakt? Of wil je graag iets vragen over dit recept? Laat het weten!

1 reactie

Een heerlijk recept. Bij de toko koop ik altijd voorgekookte cassave uit de diepvries. Ik zal binnenkort eens verse cassave gaan uitproberen.
Lia Fortmann
22-07-2023

Ook lekker

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.