De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

shakshuka (gehakt en ei in tomatensaus)

Pel en snipper de sjalotjes. Pluk en hak de koriander. Meng voor de gehaktballen het gehakt met een ei, mosterd, 1 eetlepel gemberpoeder, paprikapoeder, sjalotjes en de helft van de koriander en rol er gehaktballetjes van circa 3 centimeter van.

45 min kooktijd
Shakshuka (Gehakt en ei in tomatensaus)

Een recept van

Mounir Toub

Mounir Toub recent

Bereidingswijze

Pel en snipper de sjalotjes. Pluk en hak de koriander. Meng voor de gehaktballen het gehakt met een ei, mosterd, 1 eetlepel gemberpoeder, paprikapoeder, sjalotjes en de helft van de koriander en rol er gehaktballetjes van circa 3 centimeter van. Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd een kruisje in de onderkant van elke tomaat. Ontvel de tomaten door ze even onder te dompelen in een pan met kokend water en af te spoelen onder ijskoud water. De velletjes zijn nu makkelijk te verwijderen. Snijd de tomaten in gelijkmatige blokjes. Bewaar ook het vocht en de zaadjes. Schil en snijd de rode ui in halve ringen. Zet voor de shakshuka een tajine met een warmteverdeler eronder op het vuur en verhit hierin de olijfolie. Bak de rode uien en de gehaktballetjes op laag vuur in de tajine. Voeg zodra de gehaktballen goudbruin zijn, de tomatenpuree toe en bak circa 2 minuten mee. Voeg de tomaten toe en breng aan de kook. Breng op smaak met de rest van het gemberpoeder, een beetje zout en versgemalen peper en gaar circa 12 minuten op laag vuur met het deksel op de tajine. Maak met een lepel 3 kuiltjes tussen de gehaktballetjes en breek daarin de eieren. Gaar met het deksel op de tajine circa 7 minuten op laag vuur. Verdeel een minuut voor serveren rest van de koriander over het gerecht.

Ramadan is een periode van vasten waarin je niet eet en drinkt van dageraad tot zonsondergang. Het doel van de Ramadan is, dat je door het vasten ervaart hoe minderbedeelden het hebben, je wilskracht versterkt, je ziel reinigt en ook je lichaam (je ‘verschoont’ immers je smaakpapillen).

Als we Mounir mogen geloven: alles smaakt anders, zelfs water smaakt sterker en lekkerder waardoor je meer van het eten geniet. Deze recepten uit de Arabische keuken zijn het uitproberen waard, op welk moment van de dag je ze dan ook eet.


Harsha met smen (Arabisch panbrood met gerijpte boter)

Bissara met knoflooksoldaatjes en korianderpesto

Parelcouscous met sinaasappel-muntdressing

Saffraanrijst met garnalen en kikkererwten

Kip K'dra met kikkererwten en gebakken radicchio

Sockeye zalm met kruidige couscouskorst en salade van lof en granaatappel

Gevulde groente op Turkse wijze

Citrus en dadels met muntpesto en zoetgemarineerde tomaatjes

Mango mazhar la glace

Binnenkort vind je op deze pagina ook meer informatie over de Ramadan en vasten in verschillende vormen.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker