Schweinsbraten
-
Verwarm voor het Schweinsbraten de oven voor op 200°C.
-
Snijd de knoflook fijn. Wrijf het varkensvlees rondom goed in met de knoflook, karwijzaad, korianderpoeder en ½ el zout.
-
Verwarm de reuzel in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de botten toe en bak 3 minuten.
-
Doe de botten met de reuzel in een ovenschaal. Leg het varkensvlees op de botten, giet er 100 ml water over en rooster in het midden van de voor- verwarmde oven in circa 2½ uur gaar. Keer na 1 uur en 15 minuten.
-
Verlaag na 2 uur de temperatuur naar 150°C. Giet af en toe de braadsappen en eventueel wat extra water over het vlees.
-
Haal als het vlees gaar en zacht is, het gebraad uit de ovenschaal en houd warm onder aluminiumfolie.
-
Doe de jus en botten in een steelpan. Voeg 50 ml water toe en laat 5 minuten koken. Meng de maïzena met 1 el water in een kommetje en voeg al roerend toe aan de saus.
-
Snijd het Schweinsbraten en serveer met de saus, Paprikakraut, Serviettenknödel en peterselie.
Serviettenknödel
-
Snijd de Kaiserbroodjes in blokjes van circa 1 cm. Snipper de ui. Smelt 70 g boter in een koekenpan op laag vuur tot middelhoog vuur en bak de ui in 2 minuten glazig.
-
Snijd de peterselie fijn. Meng de eieren, melk, nootmuskaat, peterselie en ½ tl zout in een kom.
-
Voeg de broodblokjes en gebakken ui toe en kneed alles kort door elkaar. Laat afgedekt met vershoudfolie 1 uur rusten in de koelkast.
-
Smelt 30 g boter in een steelpan op laag vuur. Maak de theedoek nat met water en knijp goed uit (of gebruik hittebestendige vershoudfolie).
-
Kwast de natte theedoek in met de gesmolten boter. Vorm van de Knödelmassa een rol van circa 6 cm dik in de lengte op de theedoek.
-
Rol de Knödelmassa in de theedoek. Bind de uiteinden vast met keukengaren zodat je een snoepjesvorm krijgt en hecht ook het midden met keukengaren af.
-
Breng ruim gezouten water aan de kook in een grote hoge kookpan, doe de Serviettenknödel erin en laat circa 40 minuten zachtjes koken.
-
Haal uit het water, verwijder de theedoek en snijd de Serviettenknödel in 16 plakjes.
Paprikakraut
-
Snijd de uien en het ontbijtspek fijn. Spoel de zuurkool met koud water in een vergiet.
-
Verhit de reuzel in een kookpan op middelhoog vuur, bak de ui en het spek 2 minuten. Bestrooi met paprikapoeder, roer en voeg de bouillon toe.
-
Voeg de zuurkool, laurierblaadjes, jeneverbessen en peperkorrels toe en kook 5 minuten. Breng op smaak met zout.
-
Verwarm eventueel de Paprikakraut. Verwijder de laurierblaadjes, jeneverbessen en peperkorrels.
0 reacties