De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

schweinsbraten

Schweinbraten is een traditioneel Oostenrijks recept. Met dit recept van Laura maak je het authentieke recept. 

30 min voorbereidingstijd
150 min oventijd
schweingebrat

Een recept van

Laura de Grave

Laura de grave

"Schweinsbraten (geroosterd varkensvlees) is een traditioneel gerecht in Oostenrijk, in Burgenland wordt het ook gemaakt van Mangalitza varken. Bij Gasthof Zur Dankbarkeit in Podersdorf komen ’s zondags families en vrienden bijeen om dit sappig geroosterde varkensvlees te eten, met Paprikakraut en Serviettenknödel, een Knödel die gekookt wordt in een theedoek. "

Bereidingswijze

Schweinsbraten

  1. Verwarm voor het Schweinsbraten de oven voor op 200°C. 

  2. Snijd de knoflook fijn. Wrijf het varkensvlees rondom goed in met de knoflook, karwijzaad, korianderpoeder en ½ el zout. 

  3. Verwarm de reuzel in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de botten toe en bak 3 minuten.

  4. Doe de botten met de reuzel in een ovenschaal. Leg het varkensvlees op de botten, giet er 100 ml water over en rooster in het midden van de voor- verwarmde oven in circa 2½ uur gaar. Keer na 1 uur en 15 minuten.

  5. Verlaag na 2 uur de temperatuur naar 150°C. Giet af en toe de braadsappen en eventueel wat extra water over het vlees.

  6.  Haal als het vlees gaar en zacht is, het gebraad uit de ovenschaal en houd warm onder aluminiumfolie. 

  7. Doe de jus en botten in een steelpan. Voeg 50 ml water toe en laat 5 minuten koken. Meng de maïzena met 1 el water in een kommetje en voeg al roerend toe aan de saus.

  8. Snijd het Schweinsbraten en serveer met de saus, Paprikakraut, Serviettenknödel en peterselie.

Serviettenknödel

  1. Snijd de Kaiserbroodjes in blokjes van circa 1 cm. Snipper de ui. Smelt 70 g boter in een koekenpan op laag vuur tot middelhoog vuur en bak de ui in 2 minuten glazig. 

  2. Snijd de peterselie fijn. Meng de eieren, melk, nootmuskaat, peterselie en ½ tl zout in een kom. 

  3. Voeg de broodblokjes en gebakken ui toe en kneed alles kort door elkaar. Laat afgedekt met vershoudfolie 1 uur rusten in de koelkast.

  4. Smelt 30 g boter in een steelpan op laag vuur. Maak de theedoek nat met water en knijp goed uit (of gebruik hittebestendige vershoudfolie). 

  5. Kwast de natte theedoek in met de gesmolten boter. Vorm van de Knödelmassa een rol van circa 6 cm dik in de lengte op de theedoek. 

  6. Rol de Knödelmassa in de theedoek. Bind de uiteinden vast met keukengaren zodat je een snoepjesvorm krijgt en hecht ook het midden met keukengaren af. 

  7. Breng ruim gezouten water aan de kook in een grote hoge kookpan, doe de Serviettenknödel erin en laat circa 40 minuten zachtjes koken. 

  8. Haal uit het water, verwijder de theedoek en snijd de Serviettenknödel in 16 plakjes.

Paprikakraut

  1. Snijd de uien en het ontbijtspek fijn. Spoel de zuurkool met koud water in een vergiet. 

  2. Verhit de reuzel in een kookpan op middelhoog vuur, bak de ui en het spek 2 minuten. Bestrooi met paprikapoeder, roer en voeg de bouillon toe. 

  3. Voeg de zuurkool, laurierblaadjes, jeneverbessen en peperkorrels toe en kook 5 minuten. Breng op smaak met zout.

  4. Verwarm eventueel de Paprikakraut. Verwijder de laurierblaadjes, jeneverbessen en peperkorrels. 

Ontdek samen met culinair journalist Laura de Grave een andere kant van Oostenrijk. Reis mee langs de mooiste plekken en de gepassioneerde ambachtslieden.

Heerlijk Oostenrijk Logo

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker