Sambuus met sesamdip (Somalische samosa)

23
Gemiddeld
Sambuus met sesamdip (Somalische samosa)

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
1 uur totale tijd

Deeg
Maak een berg van de bloem op het werkblad. Strooi het zout erover. Maak in het midden een kuil en schenk hierin de olie. Voeg beetje bij beetje het water toe en meng met steeds wat van de bloem. Kneed als alles gemengd is tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Maak intussen de vulling.

Vulling
Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook en kook de zoete aardappelblokjes in circa 4 minuten gaar, giet af en laat uitlekken. Kruid het gehakt met de ras el hanout, de kerrie en de chilivlokken. Verwarm een koekenpan en rul in een scheutje olijfolie het gehakt ongeveer 4 minuten. Pel en snipper de ui. Pel en snijd of pers de knoflook. Voeg de ui en knoflook toe aan het gehakt en bak circa 4 minuten mee tot de uien glazig zijn. Pluk en snijd de koriander in dunne reepjes. Voeg de helft van de gesneden koriander en alle maïskorrels toe aan het gehakt en laat afkoelen.

Sambuus
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Rol op een met bloem bestrooid werkblad het deeg uit tot een dunne lap. Snijd het deeg in repen van 7 bij 20 cm. Bevochtig de repen deeg met een beetje koud water. Schep een eetlepel gehaktvulling op de onderkant van elke reep deeg. Vouw het deeg in een driehoek helemaal om de vulling heen en vouw goed dicht. Leg de sambuus op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met een beetje water en bestrooi met sesamzaadjes. (Bewaar wat sesamzaad voor de sesamdip.) Bak de sambuus in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Maak intussen de sesamdip.

Sesamdip
Rooster de overgebleven sesamzaadjes in een droge koekenpan. Meng in een kom de Turkse yoghurt met de tahini. Was en droog de citroen. Rasp de gele schil van de citroen en meng dit met de resterende gesneden koriander, geroosterd sesamzaad en het yoghurt-tahinimengsel.

Serveren
Serveer de sambuus met de sesamdip.

Ingredienten

16
Porties

Deeg

  • 450 g bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 2 el arachideolie
  • 250 ml warm water

Vulling

  • 2 zoete aardappels
  • 400 g lamsgehakt
  • 1 tl ras el hanout
  • 1 tl kerrie
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bos koriander
  • 150 g gekookte maïskorrels
  • 30 g sesamzaadjes

Sesamdip

  • 200 g Turkse yoghurt
  • 4 el tahini
  • 1 citroen

Extra nodig

  • plasticfolie
  • deegroller
  • bakpapier
  • kwast
  • rasp
Sambuus met sesamdip (Somalische samosa)
Geef je waardering
23