Pretzels, iedereen is wel bekend met deze Duitse broodsnack. Met dit recept maak je zelf de ambachtelijke hartige krakeling.

Rudolph van Veen

Ingredienten

5
Porties

Deeg

  • 300 ml lauwwarm water
  • 8 g gedroogde gist
  • 1 tl suiker
  • 500 g bloem
  • 1 tl zout
  • 15 g boter

Afwerking

  • 1 l water
  • 40 g natrium hydroxidekorrels
  • 15 g grof zeezout

Extra nodig

  • plastic handschoenen

Bereidingswijze

Totale tijd: 24 uur en 30 minuten

Dag 1

Deeg

Stap 1:
Meng het water, gist en de suiker. Voeg de bloem, zout en de boter toe en kneed tot een soepel deeg.

Stap 2:
Strooi een beetje bloem op het aanrecht en verdeel het deeg in zes stukken. Rol de stukken elk uit tot een lengte van ongeveer 70 cm. Vorm het uitgerolde deeg tot pretzels. Dek de pretzels af met plasticfolie en laat ongeveer 12 tot 24 uur rijzen in de koelkast.

Dag 2

Stap 1:
Meng in een kom het koude water met de natrium hydroxidekorrels.

Stap 2:
Trek beschermende handschoenen aan. Dompel de pretzels ongeveer 10 seconden in het badje. Haal de pretzels uit het mengsel. Gebruik eventueel in plaats van handschoenen een draadspaan. Leg de pretzels op de met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi ze met grof zout en maak met een scherp mes drie inkepingen in het deeg.

Stap 4:
Verwarm de oven voor op 225 °C. Bak de pretzels ongeveer 15 minuten in de oven. Besproei ze direct met koud water. Laat de pretzels afkoelen en eet ze zo vers mogelijk.

Rudolph’s tip:
Natrium hydroxidekorrels zijn online te koop. In plaats van de pretzels te dompelen in een natronbad kun je ze ook met een geklutst ei bestrijken voor het bakken.

Kijk iedere werkdag om 15:00 naar  Rudolph's Bakery.

Geef je waardering

90
Pretzels
Pretzels