De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

poutine

Zelf poutine maken? Chef Perry deelt zijn recept voor de lekkerste patat met een dikke jus in het programma Guilty Pleasures.

120 min voorbereidingstijd
60 min kooktijd
Poutine

Een recept van

Perry de Man

Perry De Man

"Poutine is een typisch Canadees bar-gerecht dat ik ga maken voor rapper Twan van Steenhoven, beter bekend als Big2. Dit gerecht maak je met patat, dikke jus en en mozzarella. Een echte vette guilty pleasure."

Meer Guilty Pleasures uitproberen? Bekijk hier alle recepten

Bereidingswijze

Poutine: patat

  1. Maak de aardappelen schoon en snijd tot dikke patat.

  2. Doe de patat in een grote pan koud water met flink wat zout. Zet op middelhoog vuur en kook de patat voor 15-20 minuten.  

  3. Haal de patat uit de pan en leg deze op een rek om uit te laten stomen. Leg de patat vervolgens een uurtje in de vriezer om goed te laten uitdrogen. Belangrijk dat ze niet tegen elkaar aan liggen.  

  4. Verwarm het ossenwit tot 130 °C. Bak de patat voor in circa 6 minuten. Haal de patat uit het vet, schud goed uit en laat op kamertemperatuur komen. Plaats weer een uur in de vriezer op een rooster.  

  5. Verwarm de zonnebloem tot 180 °C. Bak de patat in ongeveer 3-5 minuten goudbruin. Schep uit het vet. Laat uitlekken en bestrooi met wat zeezout.

Poutine: jus

  1. Verwarm de kip- en runderbouillon samen met het blaadje laurier in een pan.

  2. Smelt de roomboter in een pannetje. Voeg de bloem toe zodra de boter bruist. Roer goed door. Wanneer dit naar koekjes begint te ruiken kan het bier erbij. Roer goed door en voeg dan de bouillon toe.

  3. Voeg de ketchup, de Worcestershiresaus en de appelciderazijn toe. Breng langzaam aan de kook en laat de jus iets indikken. Voeg de sojasaus toe en roer door. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Poutine: toppings

  1. Snijd de plakken bacon in blokjes. Verhit een koekenpan en bak de bacon in 8-10 minuten knapperig. Laat uitlekken op een vel keukenpapier.

  2. Hak de bieslook fijn en scheur de harde mozzarella in grove stukken.

  3. Schep de patat op een grote schaal. Verdeel wat de mozzarella erover en schenk de hete jus op de patat. Maak af met de uitgebakken knapperige bacon en bieslook erover en serveer. 

Wat is poutine?

 "Poutine is een typisch Canadees gerecht dat meestal wordt geserveerd in een bar. Het recept bestaat uit patat overgoten met een dikke jus. Vaak zit er ook gesmolten mozzarella tussen de patat. Een perfecte snack om een avond mee door te zakken als je het mij vraagt."

Poutine

Welke aardappel gebruik je voor patat?

"Voor de perfecte patat gebruik ik altijd een halfkruimige aardappel. Denk bijvoorbeeld aan een Bintje, Agria of Frieslander. Deze aardappelen vallen niet uit elkaar tijdens het bakken, maar zorgen wel dat patat lekker zacht blijft als je door de krokante buitenkant heen bijt."

aardappelen

Hoe bak je patat extra krokant?

"Hiervoor gebruik ik altijd de triple-cooked methode van Heston Blumenthal. Eerst kook ik de patat gaar en laat ze daarna uitwasemen. Hierdoor ontstaat er een zetmeel-laagje om de patat heen die later verandert in het knapperige jasje. In de tweede stap bak ik ze voor in ossenvet op 130 °C voor 6 minuten en daarna laat ik ze weer rusten. Pas in de derde stap wordt de patat goudbruin en krokant gebakken in het frituurvet op 180 °C voor 3 minuten."

frituurtips friet

In dit programma biechten bekende Nederlanders waaronder Dan Karaty, Sergio Vyent en Shirma Rouse hun geheime eetgewoontes op aan 24Kitchen-chef Perry de Man en bereiden ze samen een culinaire versie van hun favoriete gerecht. 

 

guilty pleasures

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker