Pot-au-feu

25
Makkelijk

Bereidingswijze

40 minuten totale tijd

Snijd de wortel in brede stukken. Snijd de knolselderij in vier brede repen. Schil de aardappels en snijd ze een keer over de lengte doormidden. Was en snijd de preien in grove brede stukken. Pel en snijd de uien doormidden. Vul een hoge pan met 3 liter water en een snuf zout. Voeg het vlees, de groenten, kruidnagels, laurier en rode wijn aan de pan toe. Breng de pan op hoog vuur aan de kook, temper het vuur en laat minimaal zes uur trekken op laag vuur (evt. op een sudderplaatje). Leg de deksel op de pan iets open. Schuim de bouillon regelmatig af met een schuimspaan om de bouillon helder te houden. Haal na 6 uur het vlees en de groenten uit de pan. Zeef de bouillon en zet hem terug op het vuur. Breng op smaak met een klein scheutje madeira en laat de soep eventueel nog wat inkoken. Voeg ook wat zout en peper toe. Haal intussen het vlees van de ossenstaart en snijd het stuk runderstoofvlees in grove stukken. Snijd de groenten uit de bouillon in smallere stukken.

Serveren
Rangschik de groenten en het vlees in een diep bord. Zorg dat het bord rijkelijk gevuld is. Pluk en hak de peterselie en ris de tijm. Strooi de kruiden over het gerecht. Schenk de bouillon over de ingrediënten op het bord. Serveer de pot au feu met een lekker stuk Frans stokbrood en boter.

Ingredienten

4
Personen

Pot-au-feu

  • 3 grote wortels
  • 1 plak knolselderij
  • 3 grote aardappels
  • 2 preien
  • 2 rode uien
  • 3 l water
  • 750 g niet te mager runderstoofvlees (aan een stuk)
  • 1 stuk ossenstaart (500 g)
  • 3 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 250 ml rode wijn
  • 1 scheutje Madeira
  • 3 takjes tijm
  • 3 takjes bladpeterselie
  • 1 Frans stokbrood
  • 30 g boter op kamertemperatuur

Extra nodig

  • soeppan (inhoud 5 l)
  • sudderplaatje
  • schuimspaan
  • zeef
Geef je waardering
25