Plaatpizza met makreel en rode ui en plaatpizza met bonenpasta en spek

8
Gemiddeld

Bereidingswijze

75 minuten kooktijd
135 minuten totale tijd

Saus

  • Snijd de knoflook fijn en snipper de ui.
  • Verhit 3 el olijfolie en fruit hierin 2 minuten de ui en de knoflook.
  • Voeg de tomaten toe, breng aan de kook en laat op middelhoog vuur 25 minuten koken zonder deksel. Druk de tomaten stuk met een houten lepel. Roer regelmatig.
  • Staafmixer de saus tot hij glad is.
  • Voeg de kruiden toe en breng op smaak met peper en zout.

Deeg

  • Zeef de bloem met het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Meng het lauwe water met de suiker, 3 el olijfolie en de gist tot het is opgelost.
  • Giet het watermengsel in de kom en kneed met je handen de bloem door het water. Kneed tot een soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in twee ballen.
  • Laat het deeg circa 60 minuten rijzen twee kommen, afgedekt met een vochtige doek.

Toppings

  • Snijd de mozzarella in blokjes en laat uitlekken in een vergiet.
  • Spoel de bonen af onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
  • Pureer de bonen met 3 el olijfolie, komijn en za’atar in het bakje van de staafmixer. Breng op smaak met zout.
  • Snijd de rode ui in smalle partjes.
  • Pluk de makreel met je vingers in stukjes.

Afmaken

  • Verwarm de oven voor op 225 C.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit met de deegroller, in een rechthoekige of vierkante lap ter grootte van de bakplaat (ca 30 x 30 cm).
  • Bedek de bakplaten met bakpapier en leg hierop het deeg.
  • Verdeel de saus over het deeg. Laat 1 cm van de rand vrij.
  • Verdeel de mozzarella over 1 bakplaat en de geitenkaas over de andere.
  • Verdeel over de bakplaat met de mozzarella de bonenpuree en het spek.
  • Verdeel over de bakplaat met de geitenkaas de partjes rode ui en de makreel.
  • Bak de pizza’s in circa 25 minuten bruin en gaar in de oven. Wissel de bakplaten halverwege van plaats.
  • Bestrooi de pizza met makreel met de bladpeterselie en de pizza met bonenpuree en spek met de bieslook.

Ingredienten

8
Personen

Plaatpizza met makreel en rode ui en plaatpizza met bonenpasta en spek

  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 400 g gepelde kerstomaten uit blik
  • 1 tl gedroogde oregano
  • olijfolie extra vergine
  • 500 g bloem (type 00)
  • 1 tl zout
  • 300 ml lauw water
  • 1 tl suiker
  • 7 g gist
  • 1 bol mozzarella
  • 100 g geraspte Hollandse geitenkaas
  • 1 pot witte bonen
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl za'atar
  • 150 g Zeeuws spek
  • 1 rode ui
  • 100 g gerookte makreel
  • 0.5 bos bladpeterselie
  • 0.5 bos bieslook

Extra nodig

  • staafmixer
  • vergiet
  • deegroller
  • bakpapier
  • 2 bakplaten
Geef je waardering
8