De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

pita sabih met amba & zhug

Een heerlijk gerecht uit de Arabische keuken van pitabroodjes gevuld met gefrituurde aubergine geserveerd met Amba en Zhug.

120 min voorbereidingstijd
55 min kooktijd
Pita sabih met amba & zhug

Een recept van

Nadia en Merijn

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Pita sabih
Snijd de aubergine in halve plakken. Verhit de olijfolie in een koekenpan en frituur de plakken aubergine om en om goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met een beetje zout.

Kook de eieren circa 6 minuten. Spoel ze koud met water en pel ze. Snijd de eieren over de lengte in plakken.

Roer de tahina los met een kleine scheutje heet water en een beetje zout. Snijd de peterselie en koriander fijn.

Snijd de kerstomaatjes, snackkomkommers en lente-uitjes fijn. Meng de peterselie, koriander, tomaatjes, komkommer en lente-ui met wat zout. Snijd de gekonfijte citroen doormidden, verwijder het vruchtvlees en snijd de schil in hele dunne reepjes.

Verwarm de pitabroodjes heel even in een warme koekenpan. Snijd ze open en vul ze met een paar plakken aubergine, plakjes ei, salade, reepjes gekonfijte citroen, Arabische pickles, schep er wat zhug en amba naar smaak in en besprenkel rijkelijk met de tahinasaus.

TIP: Ook lekker is het om wat slappe frieten te bakken in de oven en die in het broodje te serveren. Je kunt de amba ook weglaten en alleen de gekonfijte citroen gebruiken.

Je kunt Amba en Zhug ook zelf maken:

Amba
Schil en snijd de mango’s van de pit af in dunne plakjes. Bestrooi met een beetje zout en laat een paar uur uitlekken. Vang het vocht op.

Rooster het mosterdzaad, komijnzaad en fenegriek kort in een droge pan. Pel en rasp de knoflook fijn. Verhit de zonnebloemolie op middelhoog vuur en bak de knoflook en de geroosterde specerijen circa 5 minuten. Voeg de mango (eventueel met vocht), pul biber en sumak toe en bak op laag vuur circa 10 minuten. Voeg het sap van de citroen toe samen met de bruine suiker en roer goed. Serveer direct of schep in een schone pot en laat de smaken goed intrekken. Bewaar de Amba gekoeld.

Zhug
Snijd de groene pepers grof. Pel de knoflook. Snijd ook de koriander en knoflook grof. Pureer de pepers, koriander, knoflook en karwijzaad fijn in een hoge beker met een beetje zout tot een gladde pasta. Schep de zhug in een schone pot. Schenk er een laagje olijfolie op. Bewaar gekoeld.

Zoveel landen, zoveel smaken: nog zoveel om te ontdekken en te proeven! Grenzeloos Koken is terug met een nieuw seizoen en weer brengen onze chefs de beste recepten en smaken van over heel de wereld naar jouw keuken. Dit keer delen de chefs Miljuschka, Giovanni, Estée, Danny en Mounir hun herinneringen en recepten met je.

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker