Pikante knoflook spek met sambal badjak Jansen

2
Gemiddeld
Pikante knoflook spek met sambal badjak Jansen

Bereidingswijze

1 uur kooktijd
4 uur totale tijd

Sambal badjak Jansen
Snijd de pepers in ringen. Pel en snijd de knoflook fijn. Pel en snipper de sjalotten. Vijzel de kemirinoten. Pureer de pepers, knoflook, sjalotten en de kemirinoten met een staafmixer tot een puree. Schil en halveer de gember. Kneus de stengel sereh en het salamblad. Verhit een scheut olie in de wok en fruit de gevijzelde puree met de gember, sereh en salamblad circa 2 minuten. Voeg de suiker toe en gaar de sambal al roerende in circa 3 minuten. Voeg de rest van de olie toe en frituur de sambal nog circa 2 minuten. Laat de sambal afkoelen en verwijder voor gebruik de gember, stengel sereh en salamblad.

Gemarineerd spek
Pel en snijd de knoflook fijn. Vijzel de ketoembar en de djinten. Meng in een diepe kom de knoflook, ketoembar, djinten, sambal badjak Jansen, ketjap manis en de ketchup. Kerf het vlees in en leg het vlees in de marinade. Laat het vlees minstens 3 uur in de koelkast marineren. Wrijf om het uur de marinade goed in. Het beste resultaat krijg je als het vlees een nacht gemarineerd is. Verwarm de oven voor op 160 ºC.

Haal het vlees uit de marinade, maar bewaar de marinade, en leg het vlees op een rooster voor in de oven. Bak het vlees in circa 40 minuten gaar. Zet de oven op de grillstand en gril het vlees in circa 5 minuten krokant. Meng voor de glanslaag de marinade met de gevogeltebouillon en kook op laag vuur in circa 5 minuten tot saus dikte. Bind de saus eventueel met aardappelzetmeel aangeroerd met water.

Geroerbakte groente
Snijd de paksoi in stukken van 4 centimeter. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in grove stukken. Verhit olie in een wok en roerbak de groente circa 2 minuten. Voeg de taugé toe en roerbak circa 1 minuut mee.

Haal het spek uit de oven en snijd het spek in repen. Bestrijk de repen met de glanslaag en verdeel ze over borden. Bestrooi de geroerbakte groente met cashewnoten en serveer de groente apart.

TIP: je kan de sambal makkelijk bewaren in een uitgekookte weckpot.

Ingredienten

4
Personen

Sambal badjak Jansen (ca 150 g)

  • 11 rode pepers
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 sjalotten
  • 7 kemirinoten
  • 2 cm gemberwortel
  • 1 stengel sereh
  • 2 salambladeren
  • 2 cm laos
  • 180 ml sojaolie
  • 2 el bruine basterdsuiker

Gemarineerd spek

  • 5 teentjes knoflook
  • 1 el ketoembar
  • 1 tl djinten
  • 100 g sambal badjak Jansen
  • 100 ml ketjap manis
  • 5 el tomatenketchup
  • 500 g buikspek aan stuk
  • 300 ml gevogeltebouillon
  • 1 el aardappelzetmeel

Geroerbakte groente

  • 1 paksoi
  • 1 rode paprika
  • sesamolie
  • 150 g taugé
  • 2 el cashewnootjes
  • 1 el witte sesamzaadjes

Extra nodig

  • vijzel
  • staafmixer
Pikante knoflook spek met sambal badjak Jansen
Geef je waardering
2