Peren-vanilletaart met tonkabonensaus

1
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
1 hour and 15 minutes totale tijd
Peren-vanilletaart
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Klop de boter met de suiker in een kom tot de boter luchtig is. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Meng het vanillemerg, de rasp van een citroen en het ei door de luchtige boter. Schenk de room erbij en meng tot een egale massa. Voeg de bloem en bakpoeder toe en roer tot een glad beslag. Voeg als laatste een snufje zout toe. Vet een springvorm in. Giet het beslag in de springvorm en strijk het beslag glad.

Vulling
Schil de peren en verwijder de klokhuizen. Snijd de peren in schijfjes van circa 4 millimeter dik en leg ze dakpansgewijs in een cirkel op het beslag. Smelt de boter in een pannetje en bestrijk hier de peren mee. Strooi de rietsuiker erover. Bak de taart in de oven in circa 45 minuten gaar en de peren goudbruin.

Tonkabonensaus
Verwarm de melk met de room. Kneus de tonkabonen en voeg toe aan het mengsel.
Laat circa 5 minuten trekken en verwijder de tonkabonen. Klop de eidooiers, het ei en de suiker los en voeg langzaam de warme melk met room toe. Giet terug in de steelpan en verwarm al roerende op laag vuur.

Serveren
Serveer de taart met de lauwwarme tonkabonensaus.

Ingredienten

1
Porties

Beslag

  • 80 g boter
  • 180 g fijne witte basterdsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 citroen
  • 1 ei
  • 185 ml room
  • 165 g bloem
  • 2 el bakpoeder
  • 1 snufje zout

Vulling

  • 4 handperen
  • 20 g boter
  • 60 g rietsuiker

Saus

  • 250 ml melk
  • 185 ml room
  • 3 tonkabonen
  • 4 eidooiers
  • 1 ei
  • 2 el suiker

Extra nodig

  • springvorm met antiaanbaklaag van 24 cm doorsnede
  • fijne rasp
  • keukenmixer
  • boter om in te vetten
Geef je waardering
1