Pastinaakstamppot met dadel-appelstroopsaus

53
Makkelijk
Pastinaakstamppot met dadel-appelstroopsaus

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Schil en snijd de aardappels, pastinaak en de winterwortels in gelijke stukken. Breng in een pan met een laagje water en een beetje zout aan de kook en kook in circa 20 minuten gaar. Smelt 75 gram boter in een koekenpan. Pel en snijd de ui in halve ringen.

Maak de rode peper schoon en snijd in stukjes. Bak de uien en de rode peper circa 5 minuten in de boter. Hak de noten fijn. Snijd de dadels in ringetjes en voeg met de noten toe aan de pan met uien en peper en bak circa 3 minuten mee. Voeg de appelstroop en appelsap toe en kook het appelsap in circa 5 minuten tot de helft in zodat de saus de juiste dikte heeft. Roer de rest van de boter erdoor zodat de saus mooi gaat glanzen.

Giet de aardappels, pastinaken en wortels af en laat uitdampen tot ze droog zijn. Stamp het geheel fijn met een pureestamper en roer de melk erdoor om de puree smeuïg te maken. Je hoeft niet alle melk te gebruiken. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper.

Serveren

Schep de stamppot op borden, maak een kuiltje in het midden en schep de saus erin.

Ingredienten

4
Personen

Voor de stamppot

  • 800 g kruimige aardappels
  • 400 g pastinaken
  • 2 winterwortels
  • 100 g boter
  • 1 rode peper
  • 2 rode uien
  • 150 g dadels zonder pit
  • 65 g gemengde noten
  • 3 el appelstroop
  • 200 ml appelsap
  • 200 ml melk
  • pureestamper
Pastinaakstamppot met dadel-appelstroopsaus
Geef je waardering
53