Rudolph zou Rudolph niet zijn als hij niet iets lekkers bakt tijdens de feestdagen. Hij deelt zijn recept voor dit over-de-top kerstbrood. Dat wordt smullen bij het kerstontbijt!

Rudolph van Veen

Ingredienten

11
Personen

Mince

  • 1 sinaasappel
  • 100 ml bruine rum
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 60 g grote rozijnen
  • 60 g gedroogde cranberries
  • 60 g krenten
  • 1 appel
  • 30 g zachte boter
  • 1 citroen
  • 1 mespuntje kaneelpoeder
  • 1 mespuntje nootmuskaat

Deeg

  • 1 ei
  • 250 ml volle melk
  • 7 g gedroogde gist (1 zakje)
  • 40 g witte basterdsuiker
  • 1 tl zout
  • 450 g bloem
  • 100 g koude boter
  • 11 amarena-kersen

Glazuur

  • 1/2 citroen
  • circa 100 g poedersuiker

Extra nodig

  • 1 eidooier met een scheutje melk om te bestrijken

Bereidingswijze

Totale tijd: 13 uur en 53 minuten

Mince


Stap 1:
Rasp de sinaasappel. Verwarm de bruine rum met van de geraspte sinaasappelschil en los de bruine basterdsuiker erin op. Voor een extra fijne vulling kun je de rozijnen, cranberries en krenten nog even doorhakken.

Stap 2:
Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Meng de appel, rozijnen, krenten, cranberries, boter, citroenrasp, de rest van de sinaasappelrasp, kaneelpoeder en de nootmuskaat. Schenk de bruine rum erover en spatel goed door.

Tip van Rudolph:
Maak het liefst een week tot een maand van te voren deze vulling. Hoe langer deze kan intrekken, hoe lekkerder. Heb je geen tijd? Je kunt de vulling na het maken ook gelijk gebruiken.

Deeg

Tip!
Maak de dag voordat je wilt gaan bakken het deeg.

Stap 1:
Kluts het ei. Voeg de melk, gist, suiker en het geklutste ei toe aan de kom van de mixer. Meng het zout door de bloem en voeg toe aan de kom. Laat de mixer met de deeghaak eerst op lage stand draaien totdat alles goed gemengd is.

Stap 2:
Zet de stand op medium en laat de mixer nog circa 10 minuten kneden totdat de randen van de kom enigszins schoon zijn. Je kunt het deeg ook met de hand kneden.

Stap 3:
Voeg dan de boter in twee keer toe en laat de mixer zo lang kneden totdat de boter volledig is opgenomen in het deeg en de kom weer enigszins schoon is.

Stap 4:
Neem het deeg uit de kom en vorm het tot een bol en druk het daarna plat. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 12 uur in de koelkast rusten.

Opbouw

Stap 1:
Strooi een beetje bloem op het aanrecht. Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak met een dikte van 0,5 cm en verdeel de vulling erover. Rol het deeg tot een pil. Snijd de pil in 11 gelijke stukken en leg deze in de vorm van een kerstboom op een bakplaat met bakpapier. Druk de amarena-kersen in het midden van de broodjes.

Stap 2:
Dek de bakplaat af met plasticfolie en laat de broodjes circa 60 minuten rijzen. De broodjes zullen hierdoor ongeveer in volume toenemen.

Afmaken

Stap 1:
Voeg het sap van de citroen toe aan een kommetje en voeg al roerend poedersuiker toe. Voeg net zoveel toe totdat de glazuur dik genoeg is zodat deze een beetje lopend is.

Stap 2:
Verwarm de oven voor op 200 ºC, boven- en onderwarmte. Bestrijk de gerezen broodjes voorzichtig met eistrijksel.

Stap 3:
Bak het kerstbrood circa 7- 8 minuten in de oven. Lepel na het bakken het glazuur erover.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph’s Winterklassiekers

Geef je waardering

Over-de-top-kerstbrood
Over-de-top-kerstbrood 2