Mega banaan caramel trifle

51
Gemiddeld
Mega banaan caramel trifle

Bereidingswijze

1 uur en 15 minuten totale tijd

Bananencake

Verwarm de oven op 175 °C. Mix de boter met de suiker luchtig in de keukenmachine. Voeg de eieren stuk voor stuk toe. Meng het zelfrijzend bakmeel met het bak- en kaneelpoeder door elkaar en voeg het toe aan het beslag. Prak de bananen en meng ze door het beslag. Giet het beslag op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Bak de cake circa 20 minuten, tot de bovenkant goudbruin is. Laat afkoelen en snijd de cake dan in blokjes.

Luchtige bananencrème

Pel de bananen en pureer ze met een scheutje water en het sap van een halve limoen tot een gladde puree. Bewaar de andere helft van de limoen. Breng in een pan de bananenpuree aan de kook. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.

Roer de eidooiers met het vanillemerg, de suiker, een beetje bananenpuree en de bloem los. Meng een scheutje warme bananenpuree door het eimengsel en schenk terug in de pan. Roer goed door. Breng de bananencrème aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen. Laat de bananencrème afgedekt met een vel plastic folie afkoelen.

Klop de slagroom met de poedersuiker stijf in de keukenmachine. Spatel de slagroom door de bananencrème.

Cashewkaneelcrumble

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Hak de cashewnoten fijn. Meng de boter, suiker, bloem, kaneel en de cashewnoten met elkaar en wrijf met beide handen door het mengsel tot er kruimels ontstaan. Verdeel de kruimels over de met bakpapier beklede bakplaat en bak de crumble in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Karamelsaus

Laat voor de saus de suiker in een pan smelten tot er karamel ontstaat. Verwarm in een ander pannetje de room tot deze bijna kookt en blus hiermee de karamel af. Roer goed door tot een gladde saus en voeg als laatste de boter toe. Voeg voor de diepte van de smaak een mespuntje zout toe. Roer alles goed door elkaar tot een gladde saus.

Bananenchips

Pel de bakbananen. Laat ze 30 minuten wellen in het water met de kurkuma (Dit is om het plakkerige van de banaan te voorkomen en een mooie kleur te krijgen). Laat ze daarna uitlekken en dep droog met keukenpapier. Snijd de bananen in plakjes van circa 3 millimeter. Verhit de olie tot 180 °C Frituur de bananenchips in porties goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveren

Bouw de mega bananenkarameltrifle in lagen op. Begin met wat luchtige bananencrème, dan wat karamelsaus, vervolgens wat blokjes cake en crumble. Bouw zo de trifle op. Top de trifle af met de bananenchips, wat karamelsaus, cashewnoten, plakjes banaan, poedersuiker en blaadjes munt.

Ingredienten

12
Personen

Voor de bananencake

  • 420 g boter
  • 420 g suiker
  • 6 eieren
  • 420 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • mespunt kaneelpoeder
  • 3 heel rijpe bananen

Voor de luchtige bananencrème

  • 5 rijpe bananen
  • 400 ml water
  • 1 limoen
  • 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 150 g suiker
  • 2 el bloem
  • 500 ml slagroom
  • 2 el poedersuiker

Voor de cashewkaneelcruble

  • 120 g cashewnoten
  • 180 g koude boter
  • 150 g suiker
  • 150 g bloem
  • 1 el kaneelpoeder

Voor de karamelsaus

  • 300 g suiker
  • 300 ml slagroom
  • 150 g roomboter
  • mespunt zout

Voor de bananenchips

  • 1 onrijpe bakbanaan (groen)
  • 1 l water
  • 1 el kurkumapoeder

Voor de topping

  • 4 el poedersuiker
  • 100 g cashewnoten
  • 3 bananen
  • 3 takjes munt

Extra nodig

  • keukenmachine met garde
  • bakpapier
  • plastic folie
  • glazen vaas van 30 cm hoog en minstens 15 cm doorsnede
  • keukenpapier
  • olie voor frituren
Mega banaan caramel trifle
Geef je waardering
51