De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

maanzaad-sesamzaadtulband met oranjebloesemsiroop & abrikozenjam

Laat je verassen door deze heerlijke cake gemaakt met specerijen uit de Arabische keuken!

105 min voorbereidingstijd
15 min kooktijd
Maanzaad-sesamzaadtulband met oranjebloesemsiroop & abrikozenjam

Een recept van

Nadia en Merijn

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Maanzaad-sesamzaadtulband
Verwarm de oven voor op 150 ºC. Vet de tulbandvorm in met boter en bestuif met bloem. Schud de overtollige bloem eruit. Smelt de boter. Klop in een beslagkom met een handmixer de boter, suiker en een snufje zout in circa 10 minuten tot een lichte, romige massa. Klop één voor één de eieren door het botermengsel en voeg pas een volgend ei toe als het vorige ei volledig is opgenomen. Zeef de bloem boven de kom en spatel het luchtig door het mengsel, gevolgd door het sesam- en maanzaad. Schep het beslag direct in de vorm en vul de vorm tot maximaal driekwart. Strijk de bovenkant glad. Bak de tulband in circa 1 uur en 45 minuten lichtbruin en gaar. Prik met een satéprikker in de cake. Als hij droog eruit komt is hij gaar. Laat de cake een paar minuutjes afkoelen in de vorm. Keer de tulband om op een taartrooster of schaal en laat hem verder afkoelen.

Siroop
Kook het water met de suiker tot een siroop (dit kan circa 10 minuten duren). Breng op smaak met oranjebloesemwater. Schenk de warme siroop over de tulband en laat er lekker intrekken. Je kunt eventueel met een vork of satéprikker wat gaatjes in de tulband prikken en dan de siroop erover gieten zodat de siroop nog dieper doordringt in de cake.

Abrikozenjam
Snijd de abrikozen grof. Rasp de schil van de citroen en pers de citroenen uit. Pureer de abrikozen met citroensap, -rasp en suiker. Schep de abrikozenjam in een steelpannetje en kook de jam op laag vuur circa 10 minuten. Serveer de jam bij de tulband met de zure room of kaymak.

Tip: Wanneer er niet wordt gehouden aan de 10 minuten kloppen of het toevoegen van de eieren, wordt de cake niet mooi en luchtig!

Zoveel landen, zoveel smaken: nog zoveel om te ontdekken en te proeven! Grenzeloos Koken is terug met een nieuw seizoen en weer brengen onze chefs de beste recepten en smaken van over heel de wereld naar jouw keuken. Dit keer delen de chefs Miljuschka, Giovanni, Estée, Danny en Mounir hun herinneringen en recepten met je.

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker