De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

luilakbollen

Van oudsher worden er in Noord-Holland rond Pinksteren deze luilakbollen gegeten. Heerlijke zachte broodjes gevuld met zoete, Zaanse stroop. Net als Rudolph zelf maken? Lees dan snel verder.

45 min voorbereidingstijd
80 min kooktijd
Luilakbol

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Oorspronkelijk werden luilakbollen de zaterdag voor Pinksteren al gegeten. De zaterdag voor Pinksteren is het namelijk Luilak. Het gezinslid dat op deze dag als laatste zijn bed uitkomt moet volgens een gewoonte in Noord-Holland trakteren op luilakbollen. Met dit recept kan je ze makkelijk zelf maken. 

Bereidingswijze

Luilakbollen

  1. Strooi de bloem op het aanrecht en maak er een kuiltje in. Strooi het zout over de rand. Voeg de azijn, water en de suiker toe aan het kuiltje. Meng met je vingers de azijn, water en de suiker en meng al roerend in gedeeltes de gist toe. 

  2. Meng beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed het geheel tot een soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rijzen.

  3. Verdeel het deeg in porties van 70 g en 25 g en rol er mooie bolletjes van. Zet de kleine op de grotere bolletjes en laat het geheel nog circa 30 minuten, afgedekt, rijzen.

  4. Verwarm de oven voor op 220-240 °C. Bak de luilakbollen voor circa 12-14 minuten.

Zaanse stroop

  1. Smelt de boter in een pan. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg de glucose, bruine suiker, zout en de vanille toe. Breng het geheel aan de kook, laat circa 2 minuten zachtjes doorkoken.

  2. Draai het kleine bolletje eraf en vul de luilakbol met de Zaanse stroop.

In Rudolph's Bakery: De Bakfiets reist de 24Kitchen-chef door heel Nederland om de geheimen van van streekproducten te ontdekken. Bakkers uit de meest pittoreske plaatsjes uit ons land vertellen over de bijzondere achtergronden van de koeken, taarten en broden. En Rudolph trakteert hen op een eigen gerecht. 

Van nog draaiende molens tot kloosters en van havens tot boomgaarden. Rudolph fietst overal langs met zijn letterlijke bakfiets. Je leest het goed: de bakfiets is uitgerust met alles wat een bakker nodig heeft. Ideaal om in het zomerzonnetje bolussen, worstenbroodjes, luilakbollen, suikerbroden en nog veel meer streeklekkernijen te bakken. 

Kijk elke werkdag om 15:00 én 17:00 naar Rudolph's Bakery: de Bakfiets op 24Kitchen

24K_RB_BAKFIETS_KEYART_Horizontaal.jpg

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker