Van oudsher worden er in Noord-Holland rond Pinksteren deze luilakbollen gegeten. Heerlijke zachte broodjes gevuld met zoete, Zaanse stroop. Net als Rudolph zelf maken? Lees dan snel verder.

Rudolph van Veen

Ingredienten

15
Porties

Luilakbollen

  • 900 g bloem
  • 18 g zout
  • 45 g verse gist
  • 9 g natuurazijn
  • 480 ml water
  • 18 g suiker

Zaanse stroop

  • 68 g boter
  • 145 g bruine suiker
  • 168 g glucose
  • 2 g zout
  • 1/2 vanillestokje

Extra nodig

  • plasticfolie

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 5 minuten

Luilakbollen

Stap 1:
Strooi de bloem op het aanrecht en maak er een kuiltje in. Strooi het zout over de rand. Voeg de azijn, water en de suiker toe aan het kuiltje. Meng met je vingers de azijn, water en de suiker en meng al roerend in gedeeltes de gist toe. Meng beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed het geheel tot een soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rijzen.

Stap 2:
Verdeel het deeg in porties van 70 g en 25 g en rol er mooie bolletjes van. Zet de kleine op de grotere bolletjes en laat het geheel nog circa 30 minuten, afgedekt, rijzen.

Stap 3:
Verwarm de oven voor op 220-240 °C. Bak de luilakbollen voor circa 12-14 minuten.

Zaanse stroop

Stap 1:
Smelt de boter in een pan. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg de glucose, bruine suiker, zout en de vanille toe. Breng het geheel aan de kook, laat circa 2 minuten zachtjes doorkoken.

Stap 2:
Draai het kleine bolletje eraf en vul de luilakbol met de Zaanse stroop.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph's Bakery: De Bakfiets

Geef je waardering

26
Luilakbol
Luilakbol (verticaal)