Wim Ballieu

Ingredienten

4
Personen

Luikse balletjes

  • 1 sneetje (oud) wit brood
  • 50 ml melk
  • 50 g roomboter
  • 3 fijngesnipperde uien
  • 600 g half-om-half gehakt
  • 4 takjes peterselie, fijngehakt
  • 1 ei
  • 2 el olijfolie
  • 2 el natuurazijn
  • 300 ml Leffe bruin (bier)
  • 1 rundvleesbouillonblokje
  • 1 el (Luikse) appel-perenstroop
  • 1 el mosterd
  • Zeef

Salade

  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 groene appel
  • 50 g gemengde groene bladsla
  • 2 el mayonaise
  • Paar sprieten bieslook
  • zout
  • peper

Kerrie kreukels

  • 600 g Aviko Kerrie Kreukels
  • 1 laurier blaadje
  • airfryer

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur

Ontkorst het brood en snijd het in blokjes. Week ze in de melk tot het brood alle melk heeft opgenomen. Smelt intussen in een braadpan 25 gram boter. Bak de snippers van 1 ui in 5 minuten zachtjes glazig; laat iets afkoelen.

Meng het gehakt met de gebakken ui, het ei, het geweekte brood, de peterselie en zout en peper naar smaak. Rol met natte handen balletjes van 4-5 cm van het gehakt. Verhit in de pan 25 gram boter met de olijfolie. Bak de gehaktballetjes in 10 minuten rondom bruin. Schep de balletjes uit de pan. Voeg 25 gram boter toe aan het bakvet in de pan; laat weer smelten.

Fruit de resterende uisnippers. Blus met de azijn en doe de balletjes met het laurierblad terug in de pan. Schenk het bier in de pan en voeg het bouillontablet toe. Breng tegen de kook en voeg een flinke lepel Luikse stroop toe. Draai het vuur laag en stoof de balletjes in 20 minuten gaar.

Verwarm de airfryer voor op 180 ºC. Bak de kerrie kreukels in 14 minuten goudbruin en gaar; schud ze tussentijds driemaal om.

Schep de balletjes uit de pan en schenk het stoofvocht door een zeef in een (saus)pan. Roer er de helft van de gestoofde ui uit de zeef door; bewaar de rest voor straks. Breng het stoofvocht aan de kook. Voeg de mosterd toe en pureer met de staafmixer tot een gladde gebonden saus. Roer de bewaarde gestoofde ui erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Schil voor de salade de bleekselderij en snijd in reepjes. Was de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel met schil in reepjes. Meng de bleekselderij en appel met de bladsla. Maak de salade aan met de mayonaise en bestrooi met bieslook, wat zout en peper. Schep de gehaktballetjes op een schaal. Schenk de saus erover. Serveer met de kerrie kreukels en de salade.

Tip: Een echte Luikenaar maakt deze balletjes een dag eerder en laat ze een nacht in de koelkast 'rijpen' voor nog meer smaak.

Geef je waardering

39
luikse balletjes