Ingredienten

4
Personen

Lamspasteitjes

  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 ui, in dikke ringen
  • 600 gr ontbeende lamsschouder, 2 cm-blokjes
  • 200 gr wortels, in stukjes
  • 1 el gemalen ras el hanout
  • 400 gr tomatenblokjes uit blik
  • 3 el harissa
  • 1 el maïzena
  • 2 rollen bladerdeeg
  • 1 ei, losgeroerd
  • fijngesneden munt

Topping

  • 60 gr diepvriesdoperwten
  • 400 gr Kikkererwten
  • sap van halve citroen
  • 4 el extra vierge olijfolie

Benodigdheden

  • 4 ingevette ovenschaaltjes (13 cm Ø / inh. 250 ml)

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 5 minuten
  1. Verhit de olie in een grote koekenpan op matig vuur en schep hierin de uiringen 2 min. om. Voeg de vleesblokjes toe en bak ze al omscheppend rondom bruin in ± 5 min. Voeg de wortels en ras el hanout toe en schep nog 5 min. om. Voeg de tomaten, harissa en 300 ml water toe en schep om. Stoof in ± 1 uur gaar op matig tot laag vuur. 
     
  2. Roer in een kleine kom de maïzena met 4 el van het stoofvocht tot een glad papje. Roer door de stoof en laat al roerend in ± 5 min. binden. Neem van het vuur en laat wat afkoelen. 
     
  3. Warm de oven voor op 200°C. Verdeel het lamsvleesmengsel over de ovenschaaltjes. Rol de deegvellen los op een schoon werkvlak. Klap elk deegvel dubbel en druk licht aan met de deeg- roller.
     
  4. Snijd of steek uit elk dubbelgeklapt deegvel 2 rondjes van 13 cm Ø en dek hiermee het vlees af. Bestrijk met los- geroerd ei. Uit de rest van het deeg kun je leuke versieringen of koekjes steken en meebakken. Zet de ovenschaaltjes op een bakplaat. 
  5. Bak de pasteitjes ± 25 min. of tot de deegdeksels goudbruin en knapperig zijn. Neem uit de oven en laat 5 minuten rusten. 
     
  6. Meng alle ingrediënten voor de erwten- topping en voeg wat zout en peper toe. Schep over de pasteitjes en bestrooi met muntcress. 

Dit recept is afkomstig uit Delicious magazine, oktober 2019.
Recept: Matt Wilkinson
Fotografie: Brett Stevens

Styling: Kirsten Jenkins

Geef je waardering

14
Lamspasteitjes met wortel en harissa