De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Laksa

Laksa is een currysoep die vooral veel gegeten wordt in Singapore. Het gerecht zit bomvol smaak. Maken dus!

30 min. voorbereidingstijd
Direct naar recept
laksa

Een recept van

Eveline Wu

Eveline Wu

"Ik ben dol op soep! Dus daarom mocht laksa zeker niet ontbreken in mijn 'Asian Favourites'. De rijkgevulde currysoep met noedels wordt veel gegeten in Singapore maar ook in Maleisië en Indonesië. Maar als je het hebt geproefd zal vast ook bij jou een favoriet worden."

Bereidingswijze

Laksa

  1. Pel de knoflook. Pel de rode ui en snijd in grove stukken. Schil de laos en snijd in grove stukken. Halveer de rode peper en verwijder de zaadjes met de zaadlijsten. Verwijder de buitenste bladeren van de citroengras en snijd in plakjes.

  2. Maal de knoflook, rode ui, laos, rode peper, citroengras, gedroogde garnalen, groentebouillonpoeder, garnalenpasta, kurkuma, vissaus en 4 el olie in een hakmolent fijn.

  3. Verhit 2 el olie in een hapjespan en fruit de zelfgemaakte currypasta voor 3 min. Houd 4 eetlepels achter in de pan. Schep de rest in een diep bord en laat afkoelen.

    Doe je zelfgemaakte currypasta in een luchtdichte pot en zet dan in de koelkast. Zo blijft het ongeveer 1 maand goed.

  4. Snijd de aubergine in schuine plakjes. Snijd de viscake in reepjes. Maak de garnalen schoon. Bak de aubergine, viscake en garnalen voor 2 min in de pan met de currypasta.

  5. Voeg 500 ml water en de kokosmelk toe en breng de soep aan de kook. Breng op smaak met zout. 

  6. Voeg de noodles en de taugé toe en verwarm voor 1 min mee. Verdeel de soep over kommen en garneer met koriander.

Eveline is terug! En deze keer laat ze zien hoe makkelijk het is om haar favoriete Aziatische gerechten zelf te maken.

 Eveline's Asian favourites

Waar is laksa van gemaakt?

Laksa is een pittige noedelsoep uit Zuidoost-Azië, vooral populair in Maleisië en Singapore. De basis is meestal kokosmelk of tamarindebouillon, gecombineerd met rijstnoedels. De smaak is kruidig, romig en een beetje zuur.

laksa

Wat betekent laksa?

Mogelijk komt het van het Sanskriet woord laksha, wat 'honderdduizend' betekent, een verwijzing naar de vele ingrediënten of smaken. In het Maleis en Chinees heeft het geen vaste betekenis. Het verwijst vooral naar het gerecht zelf.

laksa

Wat is het verschil tussen curry en laksa?

Curry is een breed begrip voor stoofgerechten uit Azië. Laksa is een soepachtig gerecht met noedels. De basis van laksa is vaak kokosmelk én bouillon, wat het lichter maakt dan veel curry’s. Qua smaak zijn beide kruidig.

Wat zijn laksa bladeren?

Laksa bladeren, daun kesum of Vietnamese koriander genoemd, zijn kruiden die veel in laksa worden gebruikt. Ze hebben een frisse, licht-peperige citrussmaak. De bladeren geven laksa z’n kenmerkende geur en smaak.

laksa bladeren

Wat vond jij ervan?

Heb jij dit recept gemaakt? Of wil je graag iets vragen over dit recept? Laat het weten!

1 reactie

Echt lekker, alleen maak ik er een vegetarische versie van.
Corka Vink
16-08-2023

Ook lekker

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.