In de nieuwe serie INDO FOOD dompelen onze 24Kitchen-koks Job en Perry zich onder in de Indonesische cultuur en keuken. Wij mogen het recept van de rendang van Tante Annie met je delen. En ze heeft een geheime truc voor de beste Indonesische rendang. Check snel de volledige aflevering.

Ingredienten

13
Personen

Basiskruiden

  • 4 lombok pepers
  • 2 tomaten
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 2 cm laos
  • 1 stengel sereh
  • 30 g trassi
  • 1 kaneelstokje
  • 6 limoenblaadjes
  • 2 cm gember

Extra kruiden

  • 4 bladeren koenjit
  • 2 salamblaadjes
  • 1 el tamarinde
  • 1 el korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad (djinten)
  • 4 hele of gemalen steranijs
  • 2 Sumatraanse kardemom
  • 2 hele 1 grote Nederlandse of 2 Sumatraanse nootmuskaten , fijngemalen

Rendang

  • 2 kg grof gesneden, magere runderpoulet
  • 1,5 l kokosmelk
  • 200 g geraspte kokos
  • 100 g kokosbloem

Bereidingswijze

Totale tijd: 5 uur en 30 minuten

Stap 1:
Maak de basiskruiden fijn met een blender of een vijzel. 
Doe hetzelfde met de extra kruiden.
Mix vervolgens de basiskruiden en de extra kruiden.
Zet hiervan de helft apart voor de marinade van het vlees.

Stap 2: 
Snijd het vlees in grove blokjes of reepjes. Voor een luxe rendang gebruik je grove stukken vlees. Die hebben wel langer nodig om te garen. Wil je sneller klaar zijn? Snijd het vlees dan fijner.
Meng de helft van de fijngemaakte kruiden door het vlees. Marineer het vlees ongeveer twee uur voordat je het bakt. Het vlees kan ook a la minute gebakken worden zonder te marineren, maar voor het beste resultaat laat je het gemarineerde vlees zelfs een nachtje in de koelkast staan. 

Stap 3:
Rooster de fijngeraspte kokos in de pan tot het goud/donkerbruin is (in de video legt Tante Annie deze stap uit). Stamp hierna kokos fijn met een vijzel. 

Stap 4: 
Zet een pan op het vuur en doe hier neutrale olie (vier eetlepels) in als hij heet is. Smoor de kruiden vervolgens in de pan. Voeg het gemarineerde vlees toe en roer goed. Voeg direct daarna de bouillon toe. Laat dit ongeveer 1,5 uur sudderen totdat het halfgaar is en voeg dan de kokosmelk toe. Sudder het vlees in totaal ongeveer 3 uur totdat het helemaal gaar is en als draadjes uit elkaar valt. Roer af en toe tussendoor, zodat de onderkant niet verbrandt.

Is het vlees gaar, maar de saus nog niet genoeg gebonden? Om de rendang sneller te binden voeg je kokosbloem toe. 
Doe dit ongeveer 3 minuten voordat je de rendang serveert. Maak het geheel af door de geroosterde kokos toe te voegen. Eventjes goed doorroeren en dan kan het op tafel. 

Tante Annie kookt op gevoel, net als vele Indische chefs. Wil je zien hoe tante Annie dit gerecht maakt met Job en Perry? Bekijk dan aflevering 1 van INDO FOOD met Job en Perry.

Geef je waardering

501
rendang tante annie
Header indo food