Kaneelcake met amandel gevuld met bramengelei

9
Gemiddeld
Kaneelcake met amandel gevuld met bramengelei

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Vandaag staat bij Hidde de cake in de hoofdrol. Hij maakt de klassieke versie en een kaneelcake die gevuld is met bramengelei. 100% succes!

Amandelspijs
Maal de amandelen met de suiker en het ei tot een spijs. 

Kaneelcake
Zeef de bloem tweemaal. Klop de boter luchtig, voeg de spijs en kaneelpoeder toe en klop wederom luchtig. Voeg de eieren stuk voor stuk toe. Spatel de bloem door het beslag.

Bramengelei
Breng de bramen aan de kook met 250 gram suiker en de glucose. Meng de rest van de suiker door de pectine en voeg toe aan de kokende bramenpuree. Kook tot 107°C. Voeg het citroenzuur toe en giet de gelei uit op een diepe plaat of bakje tot deze circa 1,5 cm hoog is. Laat de gelei circa 1 uur opstijven. Verwarm de oven voor op 160°C. Verwarm de boter en giet het laagje vocht eraf, dit is geklaarde boter. Smeer het bakblik in met wat boter. Bestrooi de binnenkant met amandelschaafsel. Giet de helft van het beslag in de vormen, wrijf met een lepel goed uit. Snijd een reep van de bramengelei van 1x3 centimeter en leg in het beslag. Giet nu de rest van het beslag in de vorm, verdeel weer met een vork. Bak de cake in circa 45 minuten goudbruin en gaar. 

Vanilleroom
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Klop de slagroom met de suiker en het vanillemerg stijf. 

Opmaak
Klop de slagroom met de suiker stijf. Snijd de cake in plakken en serveer met verse bramen en quenelles slagroom.

 

Ingredienten

14
Porties

Amandelspijs

  • 180 g amandelen
  • 180 g kristalsuiker
  • 1 ei

Kaneelcake

  • 240 g boter
  • 400 g amandelspis
  • 5 g kaneelpoeder
  • 200 g ei
  • 210 g bloem
  • 100 g geschaafde amandelen

Bramengelei

  • 250 g bramen
  • 275 g kristalsuiker
  • 30 g glucose
  • 7 g gele pectine
  • 5 g citroenzuur

Opmaak

  • 200 g slagroom
  • 50 g kristalsuiker
  • 125 g bramen
  • 1 tl kaneelpoeder

Vanilleroom

  • 200 g slagroom
  • 25 g kristalsuiker
  • 1 vanillestokje

Extra benodigdheden:

  • 2 cakeblikken van 16x9 cm
  • kwastje om in te vetten
  • diepe vorm
Geef je waardering
9